Mistreţ cu ciuperci de pădure, duet de şalău sau sturion cu trufe din Transilvania, preparate care vor ajunge pe mesele înalţilor reprezentanţi.
Bucătarii braşoveni vor pune la încercare gusturile ambasadorilor şi parlamentarilor europeni la evenimentul Open Days-Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor. Expoziţia cu degustare va avea loc în perioada 10-13 octombrie la Palatul Parlamentului European din Bruxelles. Evenimentul organizat de Comitetul Regiunilor este unul de prestigiu şi la care vor participa peste 1400 de parlamentari, ambasadori şi oameni de afaceri, dar şi elita maeştrilor în arta culinară din 14 ţări europene, printre care şi România.
12 bucătari braşoveni. Asociaţia Euro Toques România va fi reprezentată şi de cei mai tari maeştri bucătari braşoveni, 12 la număr. Fiecare ţară va avea un stand unde îşi va expune, într-un decor rustic, obiceiurile şi tradiţiile, promovând un mic colţişor autohton. Pregătirile maeştrilor braşoveni sunt în toi, iar reţetele sunt gândite ca la carte. „Unul dintre preparatele pe care-l vom prezenta la evenimentul de la Bruxelles este un duet din şalău cu nisetru, asezonat cu sos de raci şi trufe de Transilvania. Fiecare ţară va trebui să folosească produsele tradiţionale”, explică Robert Man, maestru în arta culinară.
Preparat vânătoresc. Un alt preparat cu care bucătarii braşoveni vor să impresioneze este mistreţul cu ciuperci de pădure. Acesta îşi va face cu siguranţă loc printre preferatele oficialilor din parlamentul european, spun specialiştii braşoveni. „Pentru acest preparat folosim fileul de mistreţ, care se condimentează, se taie în două, se introduce la cuptor 20 de minute şi când îl scoatem trebuie să fie roşu, moale şi gustos. Preparăm apoi sosul din ciuperci de pădure - hribi, gălbiori, apoi ceapă roşie, ardei gras, smântână proaspătă de casă”, a divulgat din tainele gătitului Nicolae Urs, maestru în arta culinară.
Simfonia Deltei Dunării cu sturion. 200 de porţii de preparate pe bază de peşte, adică simfonia Deltei Dunării cu sturion, file de şalău şi icre de ştiucă, 200 de porţii de vânat şi alte 100 de desert tradiţional, vor găti maeştrii braşoveni. „Am pregătit papanaşi şi pe lângă toate ingredientele necesare trebuie să vă spunem că mereu punem suflet”, a mărturisit Cornelia Ghişoi, maestru în arta culinară.