Sari la conținut

Braşovul schimbă regulile pentru blocurile noi

brasovul-schimba-regulile-pentru-blocurile-noi

 Braşovul schimbă regulile pentru blocurile noi: Aerul condiţionat, interzis. Coşul de centrală termică de la geam, interzis!

Consilierii locali braşoveni vor dezbate în şedinţa de plen din 30 aprilie 2020 un proiect de hotărâre privind aprobarea unui regulament ce vizează creşterea performanţei energetice a clădirilor noi, document ce a fost anunţat de mai mult timp de municipalitatea braşoveană.


  Contorizare individuală obligatorie


    Astfel, dacă acest regulament va fi aprobat de aleşi, în cazul clădirilor noi se va opta pentru un sistem unic de alimentare cu energie termică şi apă caldă pe imobil sau condominium cu distribuţie pe orizontală şi contorizare individuală. Contorizarea individuală este prevăzută prin acest act normativ şi pentru apa rece.

    Clădirile cu centrale proprii trebuie să aibă coş „estetic” de evacuare la înălţime


  De asemenea, dacă blocul nu va fi racordat la sistemul centralizat de termoficare, iar încălzirea locuinţelor se va face prin folosirea unor centrale termice, atunci trebuie realizat un sistem care să permită evacuarea emisiilor la o înălţime optimă (peste limita aticului). În acest fel calitatea aerului nu va avea de suferit, se arată în proiect. De asemenea, sistemul de evacuare trebuie să fie şi estetic.


   Totodată, în noul regulament se prevede că este obligatorie afişarea certificatelor energetice în fiecare clădire rezidenţială, într-un spaţiu accesibil tuturor proprietarilor.

    Recomandare: „obloane” exterioare pentru umbrire


   Prin regulament se instituie şi obligativitatea ca noile construcţii să fie dotate cu sisteme naturale de ventilare, nu cu aparate de aer condiţionat.
Tot pentru noile clădiri, în actul normativ supus aprobării aleşilor locali se arată că „se recomandă utilizarea elementelor de umbrire pentru faţadele însorite, a panourilor solare şi a celulelor fotovoltaice”.

     Obligatoriu: Eco, 30%

Nu în ultimul rând, regulamentul mai prevede că „se vor respecta reglementările legale în vigoare privind utilizarea surselor de energie regenerabilă pentru o producţie de minim 30% din necesarul de apă caldă de consum”.


   În ceea ce priveşte clădirile existente, în documentul amintit se menţionează că se vor lua măsuri după aprobarea Strategiei Naţionale de Renovare pe Termen Lung pentru sprijinirea renovării parcului naţional de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, aplicabil până în anul 2050.

Demersurile pentru implementarea măsurilor incluse în strategie vor fi făcute de compartimentul de specialitate din cadrul Primăriei Braşov.

Comentarii

Ultimă oră