Sari la conținut

Balul măscăricilor are loc în weekend la Braşov

Muzeul de Etnografie Brașov şi Centrul Cultural Reduta organizează în zilele de 26 și 27 februarie, la Braşov, cu ocazia Lăsatului de Sec o manifestare live cu participarea "măscăricilor "din Scheii Brașovului și o succintă expoziție dedicată acestei sărbători, intitulată "Lăsata Secului în sud-estul Transilvaniei".

Alaiul Măscăricilor va porni duminică de la ora 15:30 din Şcheii Braşovului şi va ajunge în Piaţa Sfatului, unde membrii acestuia se vor opri la Muzeul Civilizaţiei Urbane pentru asista la o proiecţie video. Balul măscăricilor se va desfăşura tot duminică între orele 17-20 la Reduta. Verrnisajul expoziţiei "Lăsata secului în sud-estul Transilvaniei" va avea loc luni, 27 februarie, la Muzeul de Etnografie de la ora 12.

Lăsată Secului este ceremonialul complex de înnoire a anului agrar, dar și un important prag simbolic de trecere de la perioadă de Dulce la Postul Mare al Paștelui. Această sărbătoare este marcată atât în comunitățile de români, maghiari, sași din mediul rural cât și în grupările urbane, cum este comunitatea din Scheii Brașovului. Ziua de Lăsată Secului esta reprezentată diferit în funcție de etnii și zone, totul culminând cu petreceri, cu cânt și joc.

În sud-estul Transilvaniei sunt identificate practici rituale străvechi cum este Roată în flăcări de la Sinca Noua, cât și momentul mascaților, al "Măscăricilor" din Scheii Brașovului, al Fasching-ului săsesc  din Halchiu și  a Fărșang-ului maghiar din Apata, un moment care implică dezordine, travesti, expresii licențioase, excese, semn că acest an nu mai poate instaura ordinea și bună rânduială. Mascații, păpușile-pereche, arderea lor, sunt acte simbolice  care sugerează sfârșitul anului vechi. (A.M.) foto: romaniaturistica.ro

Comentarii

Ultimă oră