Sari la conținut

Astăzi este ultima zi în care creştinii ortodocşi iau ultima masă „de dulce” înaintea Sărbătorii Naşterii Domnului. 14 noiembrie este ziua de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Acesta din urmă începe marţi şi durează şase săptămân. Postul Naşterii Domnului ne aminteşte de cele 40 de zile de nevoinţă ale lui Moise de pe Muntele Sinai, înainte de a primi cele zece porunci scrise pe lespezile de piatră. Se spune că cine vrea să postească aşa cum se cuvine renunţă la carne încă din săptămâna de dinaintea postului şi mănâncă doar frupt alb: aluaturi, ouă, lapte.  Ţăranii i-au spus acestui răstimp „săptămâna albă- şi o consideră de mare însemnătate, deoarece îi ajută să „intre cu sufletul curat în post-. În „joia albă”, femeile spală cămăşile, feţele de masă şi aşternuturile, ca să rămână dalbe peste an, şi curăţă cu mare grijă toate vasele, ca să nu fiarbă mâncarea într-o oală de frupt. Tot acum se fac incantaţii şi gesturi ma­gice de legare a păsărilor cerului pentru a nu strica holdele. Astfel, de Lăsatul Secului de Carne pentru Postul Crăciunului se adună toate resturile de la masă şi a doua zi se aruncă în sus, spre răsărit, rostind: „Păsările cerului, eu vă dau hrană de la masa mea spre a fi îndestulate şi de la holdele mele oprite!”. Apoi se spală toate oalele şi se pun cu gura în jos, pentru ca familia, casa şi gospodăria să fie ferite tot postul de pagube. (A.M.)

Comentarii

Ultimă oră