Sari la conținut

Uraganele Sandy, Katrina sau Matthew, irepetabile

uraganele-sandy-katrina-sau-matthew-irepetabile

Cicloanele tropicale care au marcat istoria celor mai grave dezastre naturale din Statele Unite ale Americii nu-și vor mai împrumuta niciodată numele altor fenomene de același fel, scrie slate.fr, în contextul trecerii uraganului Matthew din Atlantic, cel mai puternic în mai mult de un deceniu.

Este important ca fenomenele ce pot provoca dezastre naturale să aibă un nume pentru a ușura sarcina autorităților și serviciilor de urgență și pentru a optimiza colectarea și diseminarea informațiilor pentru populație.

În general, prenume scurte și ușor de reținut sunt selectate și înscrise într-o listă cuprinzătoare și rotativă, care se repetă la fiecare șase ani, uneori, spre marea supărare a unora care se simt lezați de astfel de apelative prea familiare pentru gustul lor.

Cu toate acestea, în fiecare an, unele dintre aceste nume sunt eliminate definitiv din liste, notează revista ''Bustle''. De ce? Pentru că reutilizarea numelor unor catastrofe atât de costisitoare și ucigașe care au marcat istoria și spiritele ''ar fi inadecvată, din motive evidente de sensibilitate", a explicat site-ul Centrului național de monitorizare a uraganelor din Statele Unite.

Este, într-adevăr, ușor de imaginat disconfortul și anxietatea pe care le provoacă oamenilor botezarea unei noi furtuni Sandy sau Katrina. Istoria lor prea recentă și importantă implică încă și în prezent datoria de a nu uita.

În fiecare an, inventarul numelor fenomenelor naturale dezastruoase care sunt scoase din listă este stabilit de comitetul Organizației Meteorologice Mondiale, în funcție de numărul de victime, intensitatea uraganului și costul pagubelor generate. Deocamdată, nici un document nu precizează dacă există un prag al victimelor și pagubelor materiale în funcție de care numele unei astfel de furtuni să fie definitiv eliminat.

Comentarii

Ultimă oră