Sari la conținut

Rezultate alegeri Turcia: Erdogan câștigă încă un mandat

Recep Erdogan le-a vorbit susținătorilor săi în Istanbul, anunțând victoria sa la alegerile prezidențiale din Turcia. Foto: Profimedia Images

Recep Tayyp Erdogan, Președintele în funcție al Turciei, a câștigat duminică, 28 mai, alegerile prezidențiale pentru un nou mandat de 5 ani. Acesta l-a învins pe principalul lider al opoziției, politicianul de stânga Kemal Kilicdaroglu. La 99,45% dintre voturile numărate, Erdogan are 52,10%, iar Kilicdaroglu 47,90%.

În ultimele două decenii, Erdogan a exercitat o influență dominantă asupra scenei politice turce. În timpul mandatului său, a amendat constituția pentru a extinde puterile președintelui, iar drepturile și libertățile cetățenilor au fost drastic reduse.

Indicatorii democrației liberale în Turcia au înregistrat o scădere semnificativă, de la 5.12 puncte în 2014 (primul mandat al lui Erdogan) la 4.35 în 2022. Victoria lui Erdogan confirmă parcursul autocratic al țării și reprezintă o veste dezamăgitoare pentru cei ce susțin drepturile și libertățile în Turcia. În timpul mandatelor lui Erdogan, Turcia a trecut de la un regim parlamentar la unul prezidențial, iar funcția de prim-ministru a fost abolită.

Surse: Politico Europe, Digi24, Politica la minut, BBC.

Comentarii

Ultimă oră