Sari la conținut

Regina Elisabeta a II-a şi principele Philip au împlinit 70 de ani de căsnicie

regina-elisabeta-a-iia-a-marii-britanii-si-principele-philip-au-implinit-70-de-ani-de-casnicie

 Familia regală britanică sărbătoreşte un moment important. Regina Elisabeta a II-a şi printul Philip împlinesc şapte decenii de căsătorie - cea mai lungă căsnicie din istoria regalităţii.

Casa Regală a anunţat că suverana de 91 de ani şi soţul ei, de 96 de ani, vor marca evenimentul în intimitatea familiei.

Totuși astăzi, clopotele Abaţiei Westminster au bătut timp de trei ceasuri, începând cu ora locală 13.00. Este o tradiţie ca la Westminster Abbey clopotele să bată pentru a marca aniversări sau momente speciale ce au legătură cu familia regală.

Relaţia lor nu a fost rezultatul unor înţelegeri de la palat. S-au întâlnit pe când ea avea doar 13 ani şi a fost dragoste la prima vedere. S-au cunoscut la nunta principesei Marina a Greciei şi Danemarcei cu principele George, Duce de Kent. Viitoarea regină, care avea vârsta de 13 ani, s-a îndrăgostit de Philip şi au început să ţină o corespondenţă susținută. Elizabeth şi Philip s-au logodit în secret în 1946, iar regele George al VI-a a ordonat ca orice angajament formal să fie amânat până ce fiica lui urma să împlinească 21 de ani, în aprilie 1947. Cei doi au făcut schimb de scrisori până când regele a încuviinţat logodna. Prinţesa Elisabeta avea 21 de ani iar prinţul Philip al Greciei şi al Danemarcei, 26 de ani.

Logodna lor a fost anunţată oficial pe 9 iulie 1947. În toamna aceluiaşi an s-au şi căsătorit, fără să ştie că domnia ei şi căsnicia lor vor doborî recorduri de longevitate.

   La 20 noiembrie 1947, cei doi şi-au jurat credinţă în catedrala Westminster din Londra, în cadrul unei ceremonii spectaculoase, la care au participat numeroşi şefi de state şi reprezentanţi ai unor familii regale din lumea întreagă. Două mii de persoane au fost invitate la nuntă, iar între cei prezenţi la ceremonie s-au aflat regele Mihai şi mama lui, regina Elena. Nunta a fost transmisă, în direct, la radio. Doar câteva cadre video au fost trase şi au rămas în istoria televiziunii alb-negru.

Elisabeta a II-a are 91 de ani, în vreme ce consortul său este cu 5 ani mai în vârstă, însumând 96 de ani și având o sănătate tot mai precară.

Au împreună patru copii, opt nepoţi şi cinci strănepoţi. Si-au construit o relaţie în care prinţesa, ajunsă regină, a avut în soţul ei cel mai de încredere confident.

„Ei au avut mereu, mereu un parteneriat puternic dublat de o legătură de dragoste. Oameni care îi cunosc bine spun că sunt la fel de îndrăgostiţi ca în urmă cu şapte decenii, iar asta e ceva. Nunta de platină e, fără îndoială, un moment extrem de important în viaţa reginei şi a prinţului Philip, dar şi în istoria regală, fiindcă niciun alt cuplu regal de până acum nu a ajuns să sărbătorească 7 decenii de căsnicie”, a declarat Christopher Warwick, biograf regal.

De-a lungul timpului, regina şi prinţul Philip şi-au respectat obligațiile regale cu energie şi zâmbetul pe buze. Însă ducele de Edinburgh a renunţat din aceasta vară la îndatoririle publice. Iar regina a lăsat o parte dintre ele în seama prinţului Charles.

De această dată, cei doi vor sărbători într-un cadru restrâns. Palatul Buckingham a anunţat că nu vor exista ceremonii publice.

Pentru a marca a 70-a aniversare a căsătoriei cuplului regal, au fost lansate portrete fotografice recente. Realizate de fotograful britanic Matt Holyoak de la Camera Press, portretele au fost făcute în White Drawing Room din Castelul Windsor, la începutul lunii noiembrie. Rochia pe care o poartă regina în această fotografie a fost creată de Angela Kelly, iar în piept poartă o broşă primită cadou de la prinţul Philip în 1966.

O serie de şase imagini captate în urmă cu 70 de ani, la nunta regală, în timpul lunii de miere şi la ceremonia de logodnă fac obiectul unei emisiuni filatelice dedicate aniversării.

 Regina Elizabeth şi prinţul Philip sunt primul cuplu regal britanic care celebrează 70 de ani de mariaj.

Comentarii

Ultimă oră