Sari la conținut
record-guinness-book-la-sarmale

Record mondial omologat sâmbătă la Odorheiu Secuiesc. Aici au fost gătite cele mai multe sarmale într-o oală. Bucătari şi voluntari din patru judeţe, printre care şi Braşov, au făcut peste 27 de mii de sarmale, performanţa fiind omologată de un reprezentant al Cărţii Recordurilor, prezent la eveniment.

Ideea doborârii recordului mondial, deţinut până sâmbătă de un bucătar din Serbia, care pregătise 10.300 de sarmale, le-a venit organizatorilor anul trecut, în luna noiembrie şi astfel în primăvară au şi început pregătirile. Aşadar, meşterii din Odorhei s-au apucat de treabă şi au confecţionat cea mai mare oală din inox din ţară. Odată terminată, oala cu diametrul interior de 3,1 metri, înaltă de 70 de centimetri şi cu o capacitate de 4,7 metri cubi, a fost ridicată cu o macara pe un trailer şi transportată la Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc. În noaptea de vineri spre sâmbătă, peste 250 de voluntari din şapte localităţi din judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Mureş, împărţiţi în 24 de echipe, au înfăşurat sarmalele. Fiecare echipă trebuia să ruleze cel puţin o mie de sarmale în trei ore.

Sarmalele vor ajunge la peste 4.000 de persoane, la copiii din orfelinate şi la vârstnicii din azilurile din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni în Harghita, precum şi la Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, în judeţul Covasna. Pentru pregătirea celor 27 de mii de sarmale s-au folosit 780 de kilograme de carne, slănină afumată şi slănină simplă, 156 de kilograme de ceapă, 117 kilograme de orez, cinci kilograme de usturoi, cimbru şi condimentele obişnuite la sarmale, sare, piper, aproximativ 20 de kilograme de boia de ardei şi cam trei tone de varză murată. Rezultatul final a fost fotografiat şi apoi confirmat de reprezentantul Guinnees World Record Limited, prezent la eveniment. Evenimentul, care a purtat numele de "Record mondial pentru comunitate", a fost organizat de Primăria Odorheiu Secuiesc, în colaborare cu autorităţile locale din Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe.

Comentarii

Ultimă oră