Sari la conținut

Pericol! Alt steag secuiesc arborat la Sfântu Gheorghe

pericol-alt-steag-secuiesc-arborat-la-sfantu-gheorghe

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, potrivit unei decizii definitive a Curţii de Apel Braşov, formaţiunea pe care o reprezintă a îndepărtat, joi, steagul secuiesc din parcul central din Sfântu Gheorghe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Potrivit deciziei instanţei, primarul Antal Arpad era obligat să îndepărteze acest steag. Nu am dorit să-i cauzăm probleme, astfel am decis să înlăturăm acest simbol de pe catarg. Însă, în cursul acestei zile (vineri – n.r.) am arborat, tot acolo, un alt steag secuiesc”, a spus Kulcsar Terza.

Preşedintele PCM Covasna a afirmat că pentru arborarea acestui steag secuiesc, care are o lăţime de 1,5 metri şi o lungime de 82 de centimetri, nu a cerut autorizaţie de la Primăria Sfântu Gheorghe.

"Acest steag să vestească libertatea. Noi considerăm că secuii au dreptul să-şi arboreze propriile simboluri, nimeni nu ne poate strivi limba maternă, cultura şi simbolurile”, a afirmat Kulcsar Terza Jozsef.

La iniţiativa PCM Covasna, în 4 iunie 2013 a fost ridicat un drapel secuiesc, având o lăţime de doi metri şi o lungime de 1,12 metri, pe un catarg în Parcul Elisabeta, din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

La vremea respectivă, liderul PCM Sfântu Gheorghe, Balint Jozsef, declara corespondentului MEDIAFAX că Primăria a dat toate aprobările necesare pentru arborarea drapelului, astfel că acesta va rămâne în centrul municipiului "pe termen nelimitat".

La rândul său, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), afirma că nu ştie până la ce dată a fost eliberată autorizaţia, dar "orice spaţiu public din Ţinutul Secuiesc este potrivit pentru arborarea steagului secuiesc".

În aprilie, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, declara că, printr-o sentinţă definitivă, Curtea de Apel Braşov a dat câştig de cauză Prefecturii Covasna, care solicitase instanţei să oblige conducerea Primăriei să îndepărteze din parcul central steagul secuiesc, amplasarea fiind ilegală.

Prefectura Covasna ceruse obligarea conducerii Primăriei Sfântu Gheorghe să îndepărteze steagul secuiesc ridicat în vara anului trecut, la iniţiativa PCM Covasna, pe un catarg în Parcul Elisabeta, informează gandul.info

Comentarii

Ultimă oră