Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii prin care publicitatea explicită la televizor şi la radio pentru medicamente va fi interzisă, fiind permisă în alte medii la medicamente eliberate fără prescripţie medicală, afirmând că legea contravine directivelor europene. Legea a fost adoptată de Senat, în calitate de Cameră decizională, la mijlocul lunii decembrie.
În cererea de reexaminare, Klaus Iohannis arată că există directive europene cu privire la publicitatea la medicamente, care au fost transpuse şi în legislaţia naţională, astfel încât „în această materie statele membre nu pot adopta norme mai restrictive şi nici norme cu un conţinut diferit”. Preşedintele susţine că măsurile din lege sunt „în dezacord” cu reglementarea europeană şi intră în categoria măsurilor care nu pot fi permise statelor membre în cadrul marjei privind nivelul de armonizare cu legislaţia europeană.
Şeful statului afirmă că Parlamentul a preluat modelul european, interzicând total publicitatea la medicamentele care se eliberează cu prescripţie medicală sau care conţin substanţe definite ca stupefiante sau psihotrope de către convenţiile internaţional, astfel încât Legislativul nu mai poate acum cu alte propuneri. Sursa: mediafax.ro.