Sari la conținut

Îmbunătăţirea serviciilor publice în Făgăraş

imbunatatirea-serviciilor-publice-in-fagaras

Calitatea vieții din Municipiul Făgăraș este influențată de aspecte precum accesul la utilități, calitatea spațiilor publice sau calitatea serviciilor educaționale. Acestea presupun atât elemente de infrastructură fizică cât și facilități și aspecte socio-culturale ale vieții de zi cu zi. Așadar, atractivitatea orașului este percepută de populație ca fiind produsul dintre caracteristicile fizice și cele sociale – utilități și servicii publice (educație, sănătate, protecție socială, spații verzi, siguranță publică etc.).
Sistemul de alimentare cu apă potabilă.  Municipiul Făgăraş dispune de sisteme de alimentare cu apă potabilă şi canalizare ambele fiind, , în proces de reabilitare şi extindere (prin proiectul “Extinderea şi reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare din localitatea Făgăraş”).Conform datelor obţinute de la administratorul celor două reţele, S.C. Apă Canal Sibiu S. A. – operator regional, 97% din străzile municipiului sunt conectate la reţeaua de apă potabilă, respectiv 94% la reţeaua de canalizare. Prin opiniile exprimate de cetățeni în cadrul consultărilor publice s-au semnalat nemulțumiri cu privire la capacitatea și vechimea acestor rețele. Principalele probleme tehnice ale reţelei de apă potabilă se vor elimina, însă, prin reabilitarea celor 29 km existenţi şi extinderea acesteia cu încă 3,4 km. Pentru reţeaua de canalizare este prevăzută reabilitarea celor 28 km existenţi şi extinderea acesteia cu încă 6km.
Sistemul de alimentare cu energie electrică. Sistemul de alimentare cu energie electrică din municipiu este conectat la reţeaua naţională operată de către S.C. ELECTRICA FURNIZARE S.A. Atât reţeaua de distribuție cât şi reţeaua publică de iluminat necesită modernizări punctuale datorate îmbătrânirii fizice a cablurilor şi a punctelor de transformare ce au în prezent un randament scăzut. Totodată este necesară extinderea reţelei de iluminat public în zonele urbane unde aceasta este deficitară.
Sistemul de alimentare cu gaze naturale . Reţeaua de alimentare cu gaze naturale este în administrarea S.C.DISTRIGAZ SUD S.A. şi este conectată la magistrala Mediaş – Bucureşti. Reţeaua de distribuţie din municipiu măsoară aproximativ 100km (84 – conducte din polietilenă, 15km conducte din oţel) şi acoperă în prezent aproximativ 95% din suprafaţa municipiului. În perioada 2000-2003 conductele componente reţelei au fost înlocuite integral iar contoarele în procent de 60%.  
Sistemul de alimentare cu energie termică . La nivelul anului 2012, cartierele de blocuri de locuinţe şi unele instituţii publice precum şcolile sau spitalul municipal sunt încălzite, folosind sistemul centralizat de furnizare a energiei termice asigurat de S.C.ECOTERM S.A. Această societate funcţionează ca prestator de servicii sub autoritatea Consiliului Local Făgăraş. Lungimea reţelelor de distribuţie a energiei termice atinge valoarea de 21.417km. Aceste reţele distribuie în sistem centralizat atât agent termic necesar încălzirii, dar şi apă caldă menajeră. Instalaţiile pentru prepararea apei calde menajere dar şi întregul sistem de distribuţie a fost reabilitat în perioada 1998-2001, iar la momentul respectiv Municipiul Făgăraş a fost primul oraş din România unde sistemul de încălzire este monitorizat în permanenţă de la sursă până la consumator.
Sistemul de salubrizare şi gestionarea deşeurilor . Activitatea de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere şi industriale de la populaţie şi agenţi economici din Municipiul Făgăraş, Comuna Hârseni şi Comuna Beclean, inclusiv satele componente, este desfăşurată de către S.C. SALCO SERV S.A. Făgăraş.
Precolectarea inițială a deşeurilor menajere de la beneficiarii casnici şi de la agenţii economici non-industriali se realizează prin intermediul a 330 de euro-containere. Deşeurile cu potenţial ridicat de reciclare, precum hârtia, plasticul sau sticla sunt colectate folosind eurocontainerele stradale. Deșeurile menajere colectate de la beneficiarii casnici sunt ulterior transportate la depozitul amplasat în vecinătatea Municipiului Săcele. Deşeurile provenite din echipamentele electrice şi electrocasnice sunt colectate, dezasamblate, reciclate până la eliminarea nepoluantă prin centrele DEE-RoRec (Asociaţia Română pentru Reciclare) .
Servicii de sănătate şi asistență socială. Sistemul medical este concentrat în jurul Spitalului Municipal Făgăraș, care se confruntă cu un deficit acut de resurse umane (cadre medicale precum și cadre sanitare medii) după cum a fost menționat în cadrul focus grupurilor de consultare. În plus, spitalul are nevoi de investiții in aparatură medicală și modernizarea clădirii, inclusiv reabilitare termică. Serviciile de asistenţă socială sunt asigurate de Serviciul Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Făgăraș. Activitatea instituției constă în special în plata prestațiilor sociale, de care au beneficiat aproximativ 2.000 de persoane în anul 2012 (INS). Sunt oferite servicii publice de protecție socială pentru copii (două centre de plasament aflate în subordinea Consiliului Județean Brașov), servicii destinate vârstnicilor precum și o cantină de ajutor social.

Facilităţi de petrecere a timpului liber

Activitatea culturală din oraș este subfinanțată și se centrează în jurul evenimentelor organizate de instituții precum Casa de Cultură Municipală, Muzeul Țării Făgărașului și Primăria Municipiului Făgăraș. Lipsa investițiilor semnificative se resimte în calitatea infrastructurii existente și oferta limitată de astfel de activități, fapt semnalat și în discuțiile cu cetățenii. Casa de Cultură Municipală necesită investiții de modernizare a spațiilor din incinta sa, pentru sala mare existând deja o inițiativă de modernizare în curs.
Evenimentele culturale, sportive și de divertisment s-au extins, în ultima perioadă, ca număr și amploare (ex. Zilele Cetății Făgărașului, Transylvanian Bike Week aflat la prima ediție în 2013, Festivalul Medieval Turnirul Cetăților, Semimaratonul Țării Făgărașului, ș.a.). Cu toate acestea, cetățenii semnalează încă faptul că frecvența acestor evenimente este încă insuficientă. Se remarcă în special lipsa activităților cultural-artistice de timp liber ce țin de teatru și film, cele două cinematografe existente în Făgăraș fiind închise.Parcurile și spațiilor verzi nu acoperă necesarul populației, în special în zonele de locuințe. Parcul principal al orașului, amplasat la marginea de sud, în apropierea sitului industrial, nu este amenajat necorespunzător și în consecința prea puțin utilizat, în ciuda potențialului deosebit.Potrivit analizei Planului Urbanistic General completate de discuțiile cu cetățenii Făgărașului, spațiile publice din oraș nu sunt folosite însă la potențialul lor maxim. Doar bulevardele principale au beneficiat de pe urma proiectelor de modernizare, aleile din cartiere necesitând investiții. Acestea trebuie completate și de investiții pentru creșterea calității spațiilor pietonale, împreună cu mobilier urban, aspecte ce pot fi combinate cu intervenții artistice și scuaruri cu vegetație.

Comentarii

Ultimă oră