Sari la conținut

În timp ce la Braşov s-au făcut investiţii extrem de costisitoare, la preţuri care depăşesc cu mult preţul pieţei, gen patinoarul din Parcul Tractorul sau pârtiile din Poiana Braşov, pe de altă parte Guvernul nu alocă bani pentru organizarea evenimentului şi nici pentru federaţiile sportive…

Ioan Dobrescu, secretar general al Comitetului Olimpic Sportiv Român (COSR) şi vicepreşedinte în comitetului de organizare a Festivalului Olimpic al Tineretului European de anul viitor, de la Braşov, a anunțat că organizarea acestei competiţii se află în pericol.
Sunt şanse de 50% să nu mai fim organizatori. „Atragem atenţia că este ultima ocazie ca România să rămână în galeria organizatorilor de mari competiţii sportive. FOTE este o competiţie pe care COSR a adus-o cu greu în România, şi în acest moment are 50 la sută şanse să nu mai fie. Nu există un buget de organizare acordat. Autorităţile gu-vernamentale şi cele locale trebuie să depună un efort conjugat pentru a se mai salva această competiţie”, a spus oficialul COSR.
„Problema cea mai mare o reprezintă faptul că nu există un buget al comitetului de organizare, care ar fi trebuit deja să demareze licitaţiile pentru cazare, transport, medalii, cupe, alimentaţie şi alte servicii. Sunt întârzieri semnificative la toate capitolele. Nu a avut loc nici o competiţie-test obligatorie pentru bazele sportive noi, iar iarna e pe ducă”, a spus Dobrescu.
Sportivii români, bătaia de joc a Guvernului. Mai mult, el s-a plâns că este afectată şi pregătirea sportivilor români ce vor participa la FOTE 2013.
„Buget pentru ei aproape că nu există, lucru care face dificilă finanţarea în continuare a programelor de pregătire. Este greu de acceptat că noi, în calitate de gazde ale unei petreceri, facem invitaţii la dans, iar noi nu ştim să dansăm!“, a declarat Dobrescu exasperat de ce se întâmplă în acest moment.
Şi șeful Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu, a ieşit în faţă, cu doar câteva luni înainte de Jocurile Olimpice de la Londra, şi a atacat frontal factorii de decizie din Guvern, care nu sunt interesaţi mai deloc de soarta sportului românesc în acest an olimpic. Acesta a dovedit cu acte că COSR nu a primit decât o treime din banii solicitaţi de la bugetul de stat, aproximativ 30 de milioane de lei.
A deturnat fondurile Guvernul? „Solicitarea noastră a fost de 90 de milioane de lei. 68 de milioane direct de la bugetul de stat, şi diferenţa de 22 de milioane reprezentau venituri din accize la tutun şi alcool. Bugetul aprobat este de 30.968.000 de lei, adică 30 la sută. Nu mi se pare normal ca federaţiile care se află în cursă pentru Olimpiadă, cea de la polo şi cea de la handbal, să nu fie corespunzător finanţate“, a declarat Octavian Morariu.
„Vreau să trag un semnal de alarmă. Nu se poate ca dintr-un condei să pui ipotecă pe sportul românesc. Voi cere în perioada următoare audienţă la primul ministru Emil Boc, pentru a expune această problemă. Nu cerem decât minimul necesar de finanţare. Să vedem care vor fi consecinţele la Olimpiada de la Londra, dar şi după această competiţie, pentru că COSR nu se opreşte după JO. Să nu vă aşteptaţi la performanţe de la sportivi, dacă pentru noi, cei din sport, care înălţăm steagul pe cel mai înalt catarg, nu există interes. Guvernul şi factorii de decizie trebuie să ia în considerare cât mai repede problema finanţării sportului românesc. Bugetul în anul olimpic Londra 2012 reprezintă jumătate din bugetele primite în 2004 şi 2008. Situaţia este cu atât mai delicată, cu cât nu numai COSR nu a fost chemat la consultări pe marginea bugetului, dar nici o federaţie nu a fost chemată acolo (asta apropo de dialogul pe care îl poartă Guvernul cu opoziția, societatea civilă etc.)”, a precizat şeful Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Comentarii

Ultimă oră