Sari la conținut

Criza financiară are şi o parte bună cel puţin pentru unii dintre noi. Taxele notariale sunt mai mici decât anul trecut în unele cazuri chiar şi cu 30%. Din cauza faptului că în 2009 tranzacţiile imobiliare au fost aproape blocate, taxele pe terenuri sau clădirile din zonele mărginaşe ale Braşovului sunt cu până la 50% mai mici. De cealaltă parte, notarii braşoveni spun că sunt în pragul falimentului. Activitatea lor a scăzut anul trecut cu 90%. La nivelul întregii ţări numărul tranzacţiilor încheiate de notari a scăzut chiar şi cu 50% ceea ce este valabil şi pentru Braşov.

De la cetăţeni li se trage. „Că notarii se descurcă din ce în ce mai rău nu ar fi o noutate şi nimeni nu ne-ar plânge nouă pe umeri, ca să spun aşa, problema este că notarii nu  sunt îngrijoraţi de propria lor situaţie ci sunt îngrijoraţi de situaţia cetăţenilor cu care ei au raporturi juridice, cetăţeanului îi merge rău”, a declarat notarul Ioan Popa (foto) preşedinte Camera Notarilor Braşov.

Tranzacţiile aproape blocate. Scăderea preţurilor înseamnă pentru stat venituri mai mici din taxe şi impozite, iar pentru notari onorarii diminuate. Din cauza scăderii pieţei imobiliare în 2009, notarii calculează anul acesta taxele şi impozitele minime la valori mai mici.„Notarii, pentru ca cetăţeanului să-i meargă mai bine pentru că de la binele lui derivă şi binele notarului, au făcut tot ceea ce puteau notarii să facă în sensul diminuarii valorilor de tranzacţionare astfel încât în acest an valorile de tranzacţionare sunt mult diminuate faţă de anul trecut”, a mai adăugat notar Ioan Popa.

Preţurile au scăzut puţin la apartamentele foarte bine poziţionate, situate în zone ultracentrale, iar pentru apartamentele din cartierele periferice, scăderea este de 25% sau chiar mai mult. Din cauza faptului că anul trecut tranzacţiile au fost aproape blocate grila pentru terenuri a suferit modificări şi mai mari, preţurile scăzând cu până la 50%. Aşadar tranzacţiile imobiliare de la birourile notariale au fost mai mici cu 60 chiar 70%  în 2009. Cu toate acestea notarii braşoveni îşi spun mari speranţe în 2010 şi revenirea economică din a doua jumătate a anului în curs.

Andrei Negotei, Sorin Focşa

Comentarii

Ultimă oră