Sari la conținut

Agitaţia din munţii Bucegi continuă. Deşi în mare parte rămăşiţele trupurilor militarilor morţi au fost recuperate, la faţa locului a rămas epava elicopterului. Salvamontişti, jandarmi montani şi militari se pregătesc împreună cu pompierii de la ISU Braşov pentru a tăia, în bucăţi mai mici, ce a mai rămas din aparatul de zbor.

Echipele de anchetatori nu au putut relua, joi dimineaţă, cercetarea la locul prăbuşirii elicopterului militar din cauza vremii nefavorabile. Căutările de resturi pământeşti ale celor şapte militari morţi au fost reluate în cursul zilei. Acestea vor fi trimise pentru expertizare la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici" din Bucureşti sau la baza militară Boboc după cum vor israelienii. Apoi se va lucra pentru ridicarea epavei rămasă în stâncă, operaţiunea fiind una extrem de dificilă. „Zona este foarte accidentată, trebuiesc cărate bucăţi cu rucsace sau cu tărgile, îi aşteptăm pe cei de la ISU să vină să taie bucăţile care au rămas jos şi noi o să urcăm unde e zona de impact”, ne-a spus un salvamontist. „Epava s-a oprit între doi pereti de stâncă undeva intr o prăpastie pe un prag”, ne-a spus un alt salvamontist.

Pe corzi.

„O să coborâm în corzi de sus, o să ne ducă israelieni sus cu un elicopter si coborâm în corzi ca să ajungem la acel rotor ca să putem să îl dăm jos, fiindcă nu putem coborî sub el pentru că este ancorat foarte puţin, stă să cadă”, ne-a spus un alt salvamontist. Între timp au început să se contureze şi cauzele care au dus la prăbuşirea elicopterului.

Greşeală de pilotaj.

Potrivit anchetatorilor din Israel, se pare că nu a fost vorba de o problemă tehnică, ci mai degrabă de o greşeală a unuia dintre piloţi la care a contribuit si vremea nefavorabilă. Cu toate acestea, oficialii se feresc să facă declaraţii certe pe marginea acestui caz, ancheta fiind încă în plină desfăşurare. Primele răspunsuri oficiale vor veni abia după ce va fi analizată cutia neagră a elicopterului care se pare că încă nu a fost ecuperată. Acesta se află undeva sub rotorul elicopterului şi se pare că sunt ancorate pe peretele stâncos din imediata apropiere a locului unde a avut loc impactul. Anchetatorii vor strânge în zilele următoare toate resturile aparatului. Acestea urmând a fi transportate cel mai probabil la baza aeriană de la Boboc sau în Israel pentru a fi cercetate.

Ancheta rabinilor

Anchetatorii israelieni au adus aparatură specială pentru a putea conserva în cele mai bune condiţii rămăsiţele celor şase soldaţi morţi. Mai multe camioane cu materiale aduse tocmai din Israel au fost descărcate în curea Serviciului de Medicină Legală. Toată operaţiunea este extreme de dificilă. Urmează identificarea rămăşiţelor, sarcină ce revine rabinilor si medicilor legisti. După o noaptea albă militarii au părăsit Serviciul de Medicină Legală cu rămăşiţele adunade de pe munte  şi au pornit către Buzau, la baza aeriana de la Boboc. De acolo resturile umane ale celor sase soldati vor fi duse cu un avion in tara natala cel mai probabil vineri dimineata.

Comentarii

Ultimă oră