Comisia de evaluare a clădirilor lăsate în paragină şi-a început ieri treaba. Pentru august se anunţă primii 10 proprietari sancţionaţi!

     Inspectorii Primăriei, cei ai Direcţiei Fiscale şi cei ai Poliţiei Locale Braşov au început inventarierea clădirilor din Poiana Braşov şi din centrul istoric al oraşului, pentru a vedea care dintre ele sunt lăsate în paragină.

     „Am emis decizia de primar şi am constituit comisia care, în baza regulamentului privind supraimpozitarea clădirilor neîngrijite, aprobat de Consiliul Local Braşov, va începe evaluarea stării imobilelor. Comisia este formată din persoane de la Direcţia de Urbanism din primărie, de la Direcţia Fiscală Braşov şi de la Poliţia Locală, iar de ieri au început deplasările în teren. În primă fază vor fi evaluate clădirile din Poiana Braşov şi cele din zona istorică a oraşului, respectiv zona Livada Poştei, strada Mureşenilor, strada George Bariţiu, strada Constantin Brâncoveanu, Piaţa Unirii, strada Poarta Şchei, strada Castelului, strada Nicolae Bălcescu, strada Politehnicii şi strada Postăvarului”, a declarat primarul.

   Acesta a precizat că în şedinţa de plen a Consiliului Local din luna august ar putea fi aprobate primele 10 acte normative prin care proprietarilor să li se impună impozite majorate cu procente cuprinse între 100 % şi 500%, începând cu data de 1 ianuarie 2020. „Acesta ar urma să fie un prim pas. Sper ca în fiecare lună să venim cu loturi de 10 – 15 – 20 de clădiri, în funcţie de cum vor fi analizate. Sancţiunile vor fi aplicat indiferent cine este proprietarul”, a continuat edilul.

     Au fost emise anul trecut sute de înştiinţări

   Acesta a mai spus să pentru multe imobile cu probleme, încă de anul trecut proprietarii au fost somaţi că au obligaţia de a-şi întreţine clădirile, însă puţini au ţinut cont de acest avertisment. „Am emis anul trecut sute de înştiinţări către proprietari. Cred că introducerea supraimpozitării clădirilor şi terenurilor neîngrijite era o măsură necesară”, a continuat primarul.

   Reprezentantul Primăriei Braşov a mai afirmat că, în paralel cu această analiză a stării clădirilor se va realiza o reevaluare a valorii impozabile a clădirilor, având în vedere că, în unele cazuri, acestea apar acum cu valori foarte mici. Primarul a menţionat că această reevaluare trebuie realizată inclusiv de RIAL SRL, societate comercială aflată în subordinea Consiliului Local Braşov şi care administrează proprietăţile municipalităţii (locuinţe sau spaţii comerciale).

     Reamintim că, în şedinţa de plen din luna iulie, Consiliul Local a aprobat regulamentul în baza căruia, începând de anul viitor, în municipiul Braşov se va aplica supraimpozitarea cu maxim 500% a imobilelor şi terenurilor neîngrijite.