Sari la conținut

Presa braşoveană este în doliu după ce jurnalista  Maria Petraşcu s-a stins în această dimineaţă, în urma unui infarct care i-a fost fatal. Avea doar 58 de ani. Maria Petrașcu a fost o luptătoare anticomunistă convinsă şi a militat pentru curățenia din rândul mișcării revoluționarilor din Decembrie 1989.

Ultima apariţie publică a Mariei Petraşcu a fost la comemorarea eroilor revoluţiei în 22 decembrie când membrii  Asociaţiei 21 Decembrie Braşov au fost agresaţi.

Apropiații Mariei spun că ziarista s-a supărat foarte mult, în ultima perioadă fiind tot mai închisă. Totul a culminat cu moartea ei, pricinuită de supărările din ultima perioadă. Maria Petraşcu a lucrat la Gazeta de Transilvania, România Liberă, TVS, Brașovul Tău și site-ul ziare.ro. Maria Petraşcu s-a născut într-un sat din Ţara Făgăraşului, în 18 septembrie  1953. Şi-a dedicat viaţa profesiei de jurnalist şi familiei. Va fi condusă  pe ultimul drum joi, la cimitirul din Livada Poştei, unde va fi înmormântată alături de soţul ei, cunoscutul jurnalist Marius Petraşcu. Dumnezeu s-o odihnească în pace!


Ca o ironie a sorţii ultima postare a colegei noastre dragi pe pagina personală de socializare amintea de "sfârşitul lumii".

"E clar! La mine pe stradă, într-un mic cartier, pe Warthe, unde, când ninge, nu mai ai cum să treci de nămeţi şi unde nu intră nicio maşină de dezăpezire, azi, nu pot să cred, a venit una cu plug, de două ori. O dată dimneaţa, odată seara! Uauuu! Ori e sfârşitul lumii, ori băieţii au confundat strada! La noi nu stă niciun baştan! Ce bine ar fi să o mai confunde de câteva ori!" a scris Maria în stilul ironic inconfundabil.

Acesta a fost crezul Mariei Petrașcu ca jurnalist!

Sunt jurnalistă. Îmi fac meseria cu pasiune, aceeaşi ca şi atunci când am scris primul articol de ziar.
Nu am obosit, nu m-am plictisit şi nu am abdicat de la principiile care guvernează aceasta profesie.
Nu m-am îmbogăţit financiar ci doar spiritual.
Nu regret şi nu voi regreta niciodata vila, maşina, conturile consistente din bănci pe care nu le am.
Mă bucur ori de câte ori pot schimba, prin ceea ce fac, puţin din multul şi greul angrenaj ruginit ce ţine în loc această ţară şi acest popor. Fiecare milimetru cucerit este pentru mine echivalent cu o mare şi muncita victorie!
Din toate aceste motive şi din multe altele cred ca şi în breasla noastră, ce nu a putut scăpa de cancerul generalizat al corupţiei în care jurnaliştii adevăraţi sunt sufocaţi de cohortele de ziarişti “tastatura” – sau “tonomat”, dintre care unii au şi exerciţiul tristelor vremi trecute când scriau orice la comanada partidului comunist totalitar, trebuie sa se produca o schimbare majora.
Dar schimbarea aceasta, atât de necesară , trebuie să vină din interiorul breslei şi nu dinafara sa, şi nu impusă ci asumată.  Altfel ne paşte pericolul unei ruşinoase înregimentării forţate, politică şi economică, iar jurnaliştii vor ajunge să fie doar nişte biete şi jalnice prelungiri ale unor potentaţi ai zilei şi să ia poziţie de drepţi înainte să li se ordone acest lucru!
Tinerii jurnaliştii pot aduce schimbarea!
Cu condiţia să accepte apostolatul impus de profesia lor!
(L.A.)

Ziarista Maria Petraşcu va fi condusă pe ultimul drum joi, la ora 13.00, cînd va avea loc slujba de înmormîntare, la cimitirul din Livada Poştei, unde îşi va odihni veşnicia alături de soţul ei, Marius Petraşcu. Priveghiul va avea loc miercuri, la ora 16.50, la capela cimitirului din Livada Poştei.

Dumnezeu s-o ierte şi s-o odihnească în pace!

Comentarii

Ultimă oră