Sari la conținut

A început Postul Crăciunului! Iată ce puteţi mânca

A trecut vremea răsfăţului culinar! Cel puţin pentru persoanele care doresc să respecte canoanele româneşti. 15 noiembrie este data la care am intrat în Postul Crăciunului şi spunem adio mâncărurilor de dulce pentru 40 de zile. Supermarketurile s-au aprovizionat deja cu produse de post şi după ce am făcut o socoteală rapidă am concluzionat că ieşim mai ieftin dacă punem pe masă produse de post. Am luat de pe raft aleatoriu alimente pe care le-am putea consuma zilnic la o masă. Produsele, fie ele de post sau nu, au alte denumiri: fostul pateu este acum pastă de ficat sau produs vegetal tartinabil.

Preţurile diferă, iar mulţi dintre braşoveni aleargă după oferte. Un coş de produse de zi cu zi constând în pastă de ficat, salam de porc, cremwurşti de pui, costiţă cu fasole, iaurt şi cozonac costă 32,3 de lei. Un coş cu produse de post constând în produs vegetal tartinabil sub formă de pate, aperitiv vegetal, mic dejun vegetal, iahnie de fasole, iaurt de post şi cozonac de post costă 25,65 de lei. Tragem linie după ce am cumpărat atât produse de post, dar şi alimente pe care le consumăm zilnic şi ajungem la concluzia că economisim aproape 7 lei pentru o masă cu produse de post.

Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului durează 40 de zile şi este considerat a fi un post mai îngăduitor şi rânduit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru bucuria sărbătorii Naşterii Mîntuitorului. În aceste zile premergătoare Sărbătorii Naşterii Domnului, creştinii nu au doar obligaţia de a se abţine de la mîncăruri „de dulce“, ci şi aceea de a face fapte bune. Acesta este şi un post cu multe dezlegări la peşte. Astfel, se mănâncă peşte în toate zilele de sîmbătă şi duminică, din perioada 19 noiembrie- 18 decembrie inclusiv, dar şi în alte sărbători, cum ar fi cea a Intrării în Biserică a Maicii Domnului sau  Sf. Nicolae. (L.N.)

Comentarii

Ultimă oră