Sari la conținut
a-fost-emisa-ordonanta-militara-numarul-11

Anunț important făcut de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, care a susţinut luni, începând cu ora 20,00, o declaraţie de presă.


   Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela anunţă o nouă ordonanţă militară, prin care suspendarea zborurilor către şi dinspre Spania este menţinută până în 14 mai inclusiv. De asemenea, ministrul a mai afirmat că va fi ridicată carantina impusă localităţii Ţăndărei, din judeţul Ialomiţa.

„Am emis Ordonanța Militară numărul 11 din 11 mai 2020. Reglează unele aspecte ce țin de continuarea unor măsuri adoptate în ordonanțele militare anterioare”, a declarat Marcel Vela, luni seară. Vela a anunțat că se ridică măsura de carantinare a orașului Țăndărei.


    Ordonanţa Militară 11, prevede că oraşul Ţăndărei iese din carantină începând de astăzi.


„O decizie luată astăzi, care cred că aduce bucurie în oraşul Ţăndărei şi în judeţul Ialomiţa. A fost aprobată solicitarea Comitetului judeţean pentru Situaţii Specială de Urgenţă de a ridica măsura de carantinare pentru oraşul Ţăndărei”, a declarat Marcel Vela.


      „Peste câteva zile se încheie starea de urgență și intrăm în starea de alertă. Aș dori să mulțumesc tuturor, pentru efort și tot ceea ce ați făcut. Știu că nu a fost ușor, știu că ați răbdat și că ați depus eforturi pentru a proteja pe cei dragi și a avea grijă de cei din jurul vostru. Trebuie să transmitem un gând pios și condoleanțe celor care au pierdut pe cei dragi. Trebuie să ne bucurăm că mulți români se bucură pentru viață datorită dumneavoastră”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

Marcel Vela a vorbit și despre zborurile spre și dinspre Spania. Astfel, ministrul a precizat că se va prelungi măsura suspendării zborurilor către această țară.

„Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, începând cu data de 12 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv. Măsura prevăzută nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, servicii tehnice, precum și aterizărilor tehnice necomerciale”, a spus Marcel Vela.

De asemenea, în Ordonanţa Militară 11 este prevăzută şi posibilitatea de a nu intra în carantină pentru persoanlul Navigant care nu prezint simptome specific COVID19.


       Premierul Ludovic Orban l-a informat luni, în ședința de Guvern, pe ministrul de Interne Marcel Vela că Avocatul Poporului a sesizat CCR cu privire la declararea stării de alertă. „Să fim pregătiți pentru că termenul de judecare la CCR e miercuri, pe 13 mai 2020”, a spus Ludovic Orban.

„Avocatul Poporului a sesizat CCR și în privința reglementării stării de alertă, să fim pregătiți pentru că termenul de judecare la CCR e miercuri, pe 13 mai”, i-a transmis Orban lui Vela.


   Marcel Vela i-a răspuns: „Suntem pregătiți și joi vă prezentăm formula pe abordare”.

Ce se întâmplă după 15 mai 2020


   Guvernul a prezentat luni proiectul de act normativ prin care intenționează să legifereze noile măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, după expirarea pe 15 mai 2020 a stării de urgență.

În documentul publicat de Guvern se arată că rațiunea noii legi este tocmai aceea de a constitui temeiul legal al restrângerii exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale pentru cetățenii României.

Astfel, românii se vor confrunta cu o serie de noi restricții pe care autoritățile le vor impune după data de 15 mai. Totuși, în proiectul de lege se precizează că noile măsuri restrictive întrunesc condițiile consacrate în Constituția României.

Comentarii

Ultimă oră