„Autorităţile locale vor decide care”! Certitudine e deschiderea restaurantelor din hoteluri, pentru clienţii cazaţi
Prezenţi la Braşov, premierul României, Ludovic Orban, dar şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Tătaru, au anunţat că Guvernul intenţionează ca de la 1 septembrie să fie permisă redeschiderea restaurantelor şi instituţiilor de cultură.
De altfel, ministrul Sănătăţii a spus că în aceste zile se lucrează la proiectele de ordine de ministru privind modul în care se va putea desfăşura activitatea în aceste unităţi. „Vom lua nişte decizii în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, acestea urmând a fi transpuse apoi într-o hotărâre de Guvern.
Gândim să deschidem aceste spaţii, să permitem reluarea activităţii. Pentru restaurante vrem să ţinem cont de rata de transmitere în comunitate în acele localităţi.
În măsura în care, în 31 august 2020 vom avea o evaluare, autorităţile locale vor decide care sunt restaurantele care se deschid în funcţie de acea zonă. După cum la şcoală am lăsat libertatea să spunem, între ghilimele, autorităţilor locale să decidă pentru fiecare şcoală în parte, la fel se va proceda şi în cazul restaurantelor”, a declarat Nicolae Tătaru.
În ceea ce priveşte hotelurile, ministrul Sănătăţii a afirmat că persoanele cazate vor putea servi masa în spaţiile închise.
Intenţia de a redeschide restaurantele din 1 septembrie a fost întărită de premierul Ludovic Orban, care a precizat că aceasta este singura activitate care nu s-a reluat după ridicarea stării de urgenţă. „Am stabilit data de 1 septembrie 2020 pentru redeschiderea spaţiilor interioare din restaurante pentru că de la această dată începe să se răcească vremea”, a argumentat şeful Guvernului.
De ce nu în iunie
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat în cadrul vizitei de la Braşov şi de ce deschiderea restaurantelor s-a luat acum, când sunt constante peste 1.000 de cazuri noi în fiecare zi şi nu în iunie, atunci când cereau patronii de restaurante, iar cazurile noi erau de circa zece ori mai mici.
„După cum ştiţi, începând cu 15 mai au fost nişte măsuri de relaxare, cu nişte norme de aplicare în vederea desfăşurării şi funcţionării acestor activităţi care erau relaxate. 1 şi 15 iunie au avut alte măsuri, graduale, pe care le puteam controla ca şi răspândire şi 1 iulie, care a mers cu un număr crescut de cazuri, tocmai pe nerespectarea acestor reguli şi atunci n-am mai putut face relaxări”, a spus Nelu Tătaru. „Dincolo de aceste creşteri, ţin să menţionez că pe 23 aprilie, când am avut în prima fază cel mai mare număr de cazuri, 523, eram într-un context în care aveam 4.500 de teste. Astăzi avem 1.500 de cazuri la 25.000 de teste”, a completat ministrul.
„Tocmai acest moment, odată cu terminarea sezonului estival, răcirea vremii în anumite regiuni turistice face necesară şi din punct de vedere economic alte măsuri de revenire la activitate. Discuţiile cu reprezentanţii HoReCa au lăsat anumite deschideri spre reluarea activităţii, în contextul în care vor fi nişte respectări riguroase ale anumitor reguli. Sunt aceleaşi reguli, dar sperăm ca de această dată să nu lase de dorit”, a mai spus Nelu Tătaru.