Sari la conținut

Pandele vrea să ridice un obelisc în cinstea Imnului Naţional

Afaceristul Liviu Pandele, ­pre­şedintele Fundaţiei „Dacia”, a anunţat că la sfârşitul acestei luni va fi lansat un concurs pentru realizarea unui obelisc dedicat Imnului Naţional.

Înalţat în locul unde s-a cântat prima oară imnul. „Acest obelisc urmează să fie ridicat chiar pe locul unde s-a cântat prima dată Imnul naţional – «Deşteaptă-te, române!», în curtea Bisericii „Sfânta Treime” din Şchei, fiind o dorinţă de a-l repune acolo unde îi este locul. Nu cred că este corect ca într-o naţiune constituţională să nu fie respectat primul dintre însemnele Constituţiei”, a explicat Liviu Pandele, pentru www.bzb.ro.
Omul de afaceri a precizat că iniţiativa a fost deja adoptată de membrii asociaţiei „Astra Braşov”, al cărei vicepreşedinte este. Conform lui Pandele, concursul de proiecte va fi fără bani, urmând a fi deschis un cont în care pot face donaţii cei care doresc să contribuie la ridicarea obeliscului.
Controverse privind Imnul României. O dată cu ridicarea obeliscului în curtea bisericii „Sfânta Treime”, Pandele speră că va fi încheiată şi „problema paternităţii” imnului. Unii istorici susţin că imnul a fost intonat pentru prima dată, într-o grădină din Şchei, alţi contestă această teorie, spunând că evenimentul s-a petrecut, de fapt, în Râmnicul-Vâlcea. Şi paternitatea liniei melodice a imnului stârneşte controverse. Autorul ar putea fi Anton Pann sau George Ucenescu, profesor de muzică la primul gimnaziu românesc din Braşov. Versurile imnului national se ştie că îi aparţin poetului şi ziaristului braşovean Andrei Mureşanu (1816-1863).
Cine este Liviu Pandele. Afaceristul Liviu Pandele deţine galerii comerciale şi un lanţ de restaurante. Este preşedintele Consiliului de Administraţie la o facultate privată, dar şi preşedintele Fundaţiei „Dacia”. Profesor universitar pasionat de cultura dacică a scris mai multe cărţi istorice.

Comentarii

Ultimă oră