Sari la conținut

Instrumentul care compune şi cântă singur, prezentat la Râşnov (video)

Vineri, de la ora 11:00, în cadrul Festivalului de Film Istoric 2011 de la Râşnov, pentru a doua oară în lume şi evident în premieră în România va fi prezentat un nou instrument muzical, recent creat în Elveţia care se numeşte syntharp.
Sistem electronic

Syntharp (al cărui nume vine de la harpă sintetică), este un instrument de coarde electronic-acustic, creat de către Arion Pascal din Elveţia, care funcţionează cu ajutorul forţei electromagnetice.  Instrumentul poate genera un spectru aproape infinit de tonuri armonice şi se poate cânta la el pe viu sau printr-un sistem electronic cu ajutorul programului software „Celerina” prin care instrumentul compune şi cântă în timp real.
Concert în premieră

Va avea loc şi un concert de Syntharp, începând de la ora 20:00, în sala fostei Case de Cultură din Râșnov,  realizat în colaborare cu Fundaţia Elvețiană pentru Orgă din România, Synthrap Instruments şi SC COT srl. Concertul va include o combinaţie de lucrări în primă audiţie, scrise pentru acest instrument, şi părţi de improvizaţie. Protagonişti vor fi elveţianul Arion Pascal, creatorul instrumentului, Catemir Coşnean şi Filip Şerbu, ambii din Hărman. Concertul va consta dintr-o combinaţie de lucrări în primă audioţie, scrise special pentru acest instrument, şi părţi de improvizaţie. Piesele vor fi părţi ale unor  compoziţii generate de calculator şi înregistrări vocale combinate cu sunete de sintetizator.

Vedeti mai jos o demonstratie.

Comentarii

Ultimă oră