Sari la conținut

Originea artei japoneze Ikebana se regăseşte în ofrandele de flori din templele budiste începând cu secolul al 6-lea.

În aceste aranjamente florile şi ramurile erau dispuse în aşa fel încât să arate către cer. Un stil de aranjament mai sofisticat, denumit rikka sau tachibana, a apărut în secolul al 15-lea. Acesta reflecta splendoarea naturii. De exemplu ramurile de pin simbolizează pietrele şi stâncile iar crizantema albă simbolizează un râu sau un pârâu. Rikka a devenit populară în secolul al 17-lea fiind folosită pentru decoraţii la ceremonii şi sărbători.
Contrar formei decorative a aranjamentelor florale în ţările occidentale, aranjamentul floral japonez creează o armonie între construcţie, ritm şi culoare. Astfel, pe când occidentalii tind să pună accentul pe cantitatea şi culorile florilor scoţând în evidenţă, în primul rând, frumuseţea acestora, japonezii accentuează aspectul liniar al aranjamentului.
Ei au dezvoltat o artă care pune în valoare în egală măsură atât florile cât şi vasele în care sunt puse.
Structura completă a aranjamentului floral japonez este axată pe trei puncte principale simbolizând cerul, pământul şi omul care se sprijină pe trei principii: asimetria, spaţiul şi profunzimea.
Un element care nu lipseşte din aranjamentul floral este simplitatea, care este practic baza întregii culturi japoneze. De asemenea aranjamentul floral nu trebuie doar să copieze natura ci să o şi corecteze.
Aranjamentele diferă în funcţie de anotimp dar şi de perioadele vieţii omului. Astfel, frunzele uscate exprimă trecutul, florile întredeschise şi frunzele verzi exprimă prezentul şi mugurii, viitorul. Pentru aranjamente se folosesc: trandafirii, crizantemele, lalelele, gladiolele, crinii, liliacul, margaretele dar şi ramuri înflorite de cireş sau de măr. Ca ornamente se mai folosesc şi frunze de ferigă, ramuri de salcie, alun, liliac.
Această artă este, la ora actuală, destul de populară şi în restul lumii. Japonezii au organizat cursuri de Ikebana în centrele lor culturale din multe ţări ale lumii, pentru a promova prin aceasta nu doar o simplă artă ci chiar un mod de viaţă care merită să fie cunoscut tocmai prin faptul că este foarte diferit de cel occidental.  
Mai ales în ziua de astăzi, când ritmul vieţii cotidiene nu ne lasă adesea nici să respirăm, un aranjament floral într-o încăpere ne poate reda liniştea şi armonia.

Comentarii

Ultimă oră