Ginul este o băutură alcoolică spirtoasă, aromată cu fructe de ienupăr.
În afară de ienupăr poate avea arome de anason, scorțișoară, coajă de portocală, lămâie, coriandru sau prune sălbatice. Concentrația de alcool variază între 40-45%.
Originar din Olanda, ginul era vândut la început în farmacii ca medicament utilizat pentru tratarea gutei, a afecţiunilor renale şi gastrice, începând cu secolul al 14-lea. De aici s-a răspândit în Anglia, la sfârşitul secolului al 17-lea, unde a devenit foarte popular.
Cel mai răspândit sortiment de gin este London dry gin. Acesta se obține prin redistilarea alcoolului etilic după ce au fost adăugate plantele aromatice. Concentrația se obține adăugând apă demineralizată.
Ginul olandez este mult diferit de cel englezesc. Este distilat din orz și adesea îmbătrânit în contact cu lemnul, fiind asemănător whisky-ului. Are un conținut mai mic de alcool decât London dry gin și o aromă mai puternică.