Sari la conținut

Care sunt locațiile de vot pentru alegerile din 9 iunie?

Sursă foto: Primăria Brașov

Pentru alegerile locale, trebuie să votăm la secția la care suntem arondați, în funcție de domiciliu sau reședință. Dacă votăm în baza reședinței, aceasta trebuie să fi fost stabilită înainte de 11 aprilie. În schimb, pentru alegerile europarlamentare, putem vota la orice secție, pe listele suplimentare, indiferent dacă nu suntem din Brașov.

Peste doar patru zile, pe 9 iunie, România organizează primele alegeri din acest an, pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale. Conform prevederilor legale, alegerea autorităților locale se poate face doar în localitatea în care cetățeanul cu drept de vot își are domiciliul sau reședința, stabilită în anumite condiții. În schimb, pentru votul reprezentanților României în Parlamentul European, acesta se poate exprima, în cazul în care nu ne aflăm în localitatea de domiciliu sau reședință, la orice secție de votare din localitatea în care ne aflăm, pe listele suplimentare.

Astfel, în municipiul Brașov pot vota la alegerile locale următoarele categorii de cetățeni:

  • Cei care au domiciliu în Brașov (adresa din cartea de identitate/buletin), dacă nu și-au stabilit reședința în altă localitate și nu s-au înregistrat pe listele permanente din acea localitate;
  • Cei care și-au stabilit reședința în Brașov anterior datei de 11 aprilie 2024 și au solicitat, cu cel puțin 45 de zile înainte de data alegerilor (25 aprilie), înscrierea pe listele permanente;
  • Cei care și-au stabilit reședința în Brașov anterior datei de 11 aprilie 2024, dar nu au solicitat înainte de 25 aprilie înscrierea pe listele permanente. Aceștia vor vota pe listele suplimentare la secția la care sunt arondați, în funcție de adresa de reședință.

Primăria Brașov pune la dispoziția alegătorilor o aplicație prin care aceștia pot afla la ce secție trebuie să voteze, unde este situată această secție și cum pot ajunge la ea. Pe site-ul primăriei, www.brasovcity.ro, puteți accesa aplicația fie la secțiunea "Caută" din meniul principal, secțiunea "Caută în hartă secția ta de votare!", fie în meniul dedicat pentru Alegeri 2024 din secțiunea "Servicii Cetățeni". Prin acest serviciu, cetățenii pot vizualiza pe hartă secția de votare la care sunt arondați prin introducerea adresei de domiciliu (strada și numărul poștal) în caseta de căutare. Astfel, vor obține adresa și poziția secției de votare, precum și modul de a ajunge la secția de votare.

Comentarii

Ultimă oră