Sari la conținut

Dantele franțuzești - ,,Dentelles en voyage”, la Muzeul Civilizației Urbane din Braşov

dantele-frantuzesti-dentelles-en-voyage-la-muzeul-civilizatiei-urbane-din-brasov

Dantelele franțuzești sosesc la Brașov. Vernisajul expoziției va avea loc pe 9 iulie 2019, la Muzeul Civilizației Urbane

Vernisajul expoziției „Dantele călătoare” (Dentelles en voyage) va avea loc marți, 9 iulie 2019, începând cu ora 18.00 la Muzeul Civilizației Urbane.


   Organizată de Muzeul Manifacturilor de Dantelă din Retournac, Franța, aceasta prezintă atât piese vechi de dantelă, cât și piese contemporane, produse de manufacturile din departamentul Haute-Loire.


   Activitatea manufacturilor din această regiune și munca manuală a dantelăreselor sunt evocate prin intermediul mărturiilor și interviurilor, culese de la localnicii din Retournac.

Expoziția a fost deja găzduită de mai multe orașe din Franța, evenimentul făcând parte din calendarul Festivalului Internațional de Textile Extra ordinare – FITE, care se desfășoară în perioada 6-14 iulie 2019 în România, la Băița – Hunedoara, Brașov, Sibiu, București și Constanța.

În orașul de la poalele Tâmpei ea va putea fi vizitată în perioada 9 iulie – 29 septembrie 2019.

Muzeul Manufacturilor de Dantelă din Retournac, instalat în fosta manufactură de dantelă Experton Frère & Soeur, construită în 1914, face parte din rețeaua națională Musée de France și a fost deschis în iulie 2007. El are particularitatea de a fi, în același timp, muzeu de artă, de industrie, de etnografie, de știință și tehnică. Colecțiile muzeului, provenind de la manufacturile Auguste Experton & Fils și Claire Experton & Cie, cuprind mai mult de 450.000 de piese, dintre care 100.000 de modele diferite de dantelă.


     Expoziția este organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019 și poate fi vizitată la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului (Piața Sfatului nr. 15), în perioada 9 iulie-29 septembrie 2019.

Comentarii

Ultimă oră