Sari la conținut

Iudita Pelea te învaţă să desenezi în patru zile!

Aveţi talent, dar n-aţi reuşit să descoperiţi acest lucru? Nimic mai simplu: în doar 4 zile o clujeancă vă învaţă să desenaţi, exact aşa cum aţi visat. Tehnica aplicată de artistă este una pe care a descoperit-o răsfoind un roman, scris de o autoare din Statele Unite. Curiozitatea a făcut-o pe Iudita Pelea să urmeze apoi cursuri speciale în Ungaria, iar acum călătoreşte prin toată ţara şi îi învaţă pe curioşi să deseneze. Rezultatele sunt uimitoare, una dintre cursante având deja o expoziţie cu lucrări de pictură.

În 2008 clujeanca Iudita Pelea a răsfoit o carte şi s-a îndrăgostit subit de desen, deşi este inginer agronom. Ea foloseşte în lecţiile pe care le predă, celor care vor să pătrundă în tainele desenului, o tehnică specială, adică "desenul cu emisfera dreapta".

"Desenul cu emisfera dreaptă e o metodă descoperită de către americanca Betty Edward, profesoară de desen. Ea a ajuns la concluzia că abilitatea de a desena o avem toţi, ne naştem cu ea, doar că ne-o pierdem în jurul vârstei de 10 ani. Cercetătorii susţin că partea creierului care răspunde de desen se află în emisfera dreaptă. Ideea este că oamenii trebuie să înveţe să  vadă altfel lucrurile. În timpul cursului învata să vadă totul în lumini şi umbre, în modalităţi pe care le pot expune apoi pe hârtie”, explică Iudita.

   După ce a urmat câteva cursuri, unele dintre ele chiar şi la Budapesta a vrut să împărtăşească din harul ei şi altora. Astfel acum organizează ore de desen în mai toate zonele din ţară. Îi place să călătorească şi spune că se simte împlinită pentru ceea ce face. În doar 4 zile, adică mai precis în 32 de ore de teorie şi practică, un cursant este în stare, la final, să realizeze un autoportet. "În primele două zile sunt nişte exerciţii practice prin care încercăm să blocăm emisfera stângă şi să accesăm starea aceea de bine care este starea de emisfera dreaptă şi să readucem acolo amintirea cu care suntem toţi veniţi, cu abilitatea de a desena. Şi nu facem altceva decât se ne reamintim să desenăm" a mai spus artista. După patru zile de cursuri, toţi cei care participă pot să îşi facă un autoportret. În ciuda faptului că în prima zi desenele cursanŢilor sunt arhetipuri învăţate de foarte mult timp, în cea de-a patra zi, aceştia reusesc să deseneze autoportrete de care rămân uimiţi ei înşişi. “În prima zi încep cu un autoportret în oglindă, însă vă daţi seama cam cum arată acesta. Desenăm în simboluri, în arhetipuri pe care le ştim din copilărie: cum sunt arhetipul ochiului, al gurii, al nasului. Din păcate nu putem scăpa de arhetipurile astea. În a patra zi apoi refac autoportretul şi e o diferenţă de la cer la pământ”, spune profesoara.

   De anul trecut şi până acum au trecut prin mâinile ei în jur de 500 de persoane iubitoare de desen, iar rezultatele sunt deosebite. Una dintre doamnele, care au avut-o ca mentor pe Iudita Pelea, are acum propria expoziţie cu lucrări de pictură. Mulţi dintre participanţi se gândesc la o carieră în artă. Artista clujeancă a avut nenumărate expoziţii în ţară şi străinătate cu lucrări de pictură şi grafică. Ea este membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici.

 Cursurile de desen de la Braşov au fost organizate cu sprijinul Asociaţiei Novum, printr-un proiect realizat pe fonduri europene. L.N.

Vezi in galeria foto niste mostre, cum arata autoportretul in prima zi, si cum arata in a patra

Comentarii

Ultimă oră