Sari la conținut

Fotograful Hollywood-ului: "Preferata mea este Olivia Hatzy"

În cele câteva zile, cât a stat în România, ne-a acordat câteva minute pentru a ne dezvălui mo­mente cheie din viaţa sa.

Reporter: Cum aţi ajuns la Hollywood ?

Martin S. Martin: M-am născut în Ungaria, dar  am plecat în Debrecen de foarte tânăr. Mi-am terminat studiile acolo, după care am plecat la Budapesta. După doi ani, a venit revoluţia. Slavă Domnului, pentru că aşa am reuşit să plec în America. Acolo am avut parte numai de momente minunate. Aveam 31 de ani şi am petrecut aproape jumătate de secol în America. De fapt, am petrecut mai mult timp în America decât în Ungaria.

Rep.: Cum v-aţi descurcat în America ?

Martin S. Martin: Duminica şi lunea munceam, pentru că acolo unde îmi găsisem o locuinţă era un studio foto şi m-au angajat imediat. Cred că totul a fost noroc, doar noroc chior (râde). Dacă vă i­ma­gi­naţi, în doar două săptămâni am obţinut Cartea Verde. Nu am cunoscut pe nimeni care să-şi ia acest document în doar două săptămâni, dar în acele timpuri ungurii erau foarte drăguţi şi amabili şi americanii m-au primit cu braţele deschise.

Rep.: Aşadar, toată viaţa s-a bazat pe noroc ?

Martin S. Martin: Totul în viaţă se bazează pe noroc (râde din nou)! Vă vine sau nu să credeţi, oricât de greu ar fi în viaţă tot timpul e loc de bine. Chiar din tinereţe am început să nu mai decid asupra lucrurilor întrucât ceea ce vine de la sine este mult mai bine venit.

Rep.: Cât de dificil este să lucrezi cu vedetele hollywoodiene?

Martin S. Martin: În general, am fotografiat mai mult prieteni de ai mei pentru că de obicei starurile nu plătesc pentru a fi fotografiate. Ştiţi, preferata mea este Olivia Hatzy, cea care a interpretat-o pe Julieta din „Romeo şi Julieta”. Avea 30 de ani, dar era foarte frumoasă. Una dintre cele mai bune fotografii ale mele este cu ea. Olivia Hatzy... (cade pe gânduri...) Apoi, vreau să vă spun că am o mare problemă cu numele persoanelor, Priscilla Presley, fiica lui Elvis Presley. Nu mi-a venit să cred, ea nu e o mamă, nu e o actriţă, este o adevărată doamnă, o prinţesă.

Rep.: V-a impresionat?

Martin S. Martin: Oh, da, foarte mult pentru, că ea îşi crea şi îşi fabrica propriile rochii. Le prezenta şi le vindea. Cel mai bun model cu care am lucrat. E minunată, fantastică.

Rep.: Care star de la Holly­­wood a fost cel mai mofturos sau cel mai dificil?

Martin S. Martin: Nu am avut de-a face cu latura aceasta a oamenilor, toţi sunt foarte drăguţi, dar o doamnă mi-a rămas în minte. Nu mai ştiu cum o cheamă, nu mi-a plăcut niciodată de ea, era teribilă. Am câteva fotografii mari cu ea, dar nu le afişez niciodată în nicio expoziţie pentru că mă enervez. Vă spun sincer, 99% dintre vedete au fost foarte drăguţe şi amabile cu mine.

Rep.: Cum aţi ajuns aici în România?

Martin S. Martin: Am venit în România la invitaţia unui fotograf ungur şi încă nu îmi vine să cred. A fost o mare surpriză pentru mine această expoziţie. Am avut milioane de expoziţii în viaţa mea, dar nu aş fi crezut niciodată că o să ajung în mijlocul României, în acest oraş (râde). Cunosc acest oraş pentru că atunci când eram tânăr veneam aici şi în alte oraşe din Harghita, la schi. Acest gen de expoziţie pe care îl am aici, am 87 de ani, dar niciodată nu am văzut o expoziţie de-a mea ca aceasta de la Sfântu Gheorghe. Aceşti băieţi au fost foarte drăguţi să mă invite aici.  Ţin minte că au venit la mine şi mi-au spus că vor să facă expoziţie în Sf. Gheorghe şi sincer am crezut că glumesc, având în vedere că eu stăteam în Ungaria şi acolo nimeni nu m-a invitat să fac aşa ceva. Mi-au mai spus că vor să mergem şi la Bucureşti şi am zis că aşa ceva nu se poate, nu mi-a venit să cred.

Rep.: A fost o surpriză?

Martin S. Martin: Da, absolut! Tot din ceea ce mi-au povestit că se va întâmpla a devenit realitate.

Rep.: Vă întoarceţi în SUA? Ce planuri aveţi?

Martin S. Martin: După cum v-am mai spus, niciodată nu îmi fac planuri, deoarece cred că bunul Dumnezeu, de acolo de sus, face planuri pentru fiecare dintre noi. Cred în Dumenezeu, dar nu ţin cont de nici o religie. Cred că soarta face mereu ceea ce vrea. Niciodată, nimic, din ceea ce mi-am propus, nu a mers aşa cum mi-am dorit. Totul a venit de la sine...

Reporter Sorin Focşa

Comentarii

Ultimă oră