Sari la conținut

Drăguşenii au sărbătorit a 11-a ediţie a obiceiului local „Buzduganul”

dragusenii-au-sarbatorit-a-11a-editie-a-obiceiului-local-buzduganul

Localnicii din Drăguş au sărbătorit duminică (19 august 2018) sfârşitul secerişului, prin obiceiul străvechi „Buzduganul“.

Ajuns la cea de-a 11-a ediţie, evenimentul a adunat zeci de localnici îmbrăcaţi în costume tradiţionale.

„A fost a 11-a ediţia a sărbătorii «Buzduganului», în an centenar şi ne-am străduit să menţinem acest eveniment. Cu ajutorul comunităţii locale, am reuşit să-l organizăm şi am avut parte şi de o vreme favorabilă. În cadrul programului am organizat şi deschiderea labirintului din lanul cu porumb, pentru ca cei mici să se bucure de acesta“,a spus, pentru sursa citată, Cornel Greavu, primarul comunei Drăguş.

Obiceiul „Buzduganul” este foarte vechi, era în trecut o răsplată a preotului faţă de enoriaşii care i-au lucrat şi i-au făcut zile de clacă, iar în urmă cu 11 ani a fost reluat transformat şi în sărbătoare a satului.

 „Buzduganul“ este un obicei laic-religios care marchează încetarea unui ciclu agrar al anului şi pregătirea ciclului următor, printr-o fertilizare „magică“ a pământului. La sfârşitul secerişului, tinerii din sat organizează o petrecere pentru a sărbători încheierea muncilor agricole şi recoltele bogate.

  Din cele mai frumoase spice se face un Buzdugan, în formă de cruce dublă, care este împodobit cu beţe.

.........................................................................................................................................................

  Eco-parcul „Labirintul Poveștilor” din Drăguș este întins pe o suprafață de 3 ha. Labirintul constă într-o rețea de alei, 3 piațete și o piață circulară amenajate în interiorul unui lan de porumb. La intersecția aleilor, există indicatoare cu câte o întrebare despre cultură generală rurală și cu 2 sau mai multe variante de răspuns. Sub fiecare răspuns se află câte o săgeată, iar răspunsul corect indică direcția cea bună a drumului prin labirint.

 De asemenea, prin labirint rătăcesc 6 animatori costumați în 6 personaje din basmele românești, respectiv Ileana Cosânzeana, Făt-Frumos, Păcală, Zâna cea Bună, Vrăjitoarea și Zmeul care sunt legate de scenariul unei enigme care trebuie dezlegată de participanții aflați în labirint.

     În afara labirintului există facilități de practicare a jocurilor copilăriei (miuța, volei în fân, badmington, ridicarea zmeelor, plaja verde – lângă pârâul Drăgușel, amfiteatru natural pentru manifestări artistice, atelier de confecționat sperietori de ciori).

  Parcul conține și o zonă de camping cu structuri special amanajate pentru picnic, grătar, amplasament pentru foc de tabără și punți peste pârâul Drăgușel.

Comentarii

Ultimă oră