Sari la conținut

Numărul românilor care participă la fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) a crescut cu peste 16.000 de persoane faţă de anul trecut, ajungând la aproape 300.000.  Experţii din domeniul pensiilor facultative încurajează românii să investească în “bătrâneţe” de la o vârstă cât mai fragedă.
Cătălin Ciocan, secretar executiv al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR),  recomandă ca pensia facultativă să fie considerată ca variantă de economisire încă de la primul loc de muncă, astfel acumulându-se mai mulţi bani până la vârsta de pensionare. “Economisirea pentru o pensie privată este de recomandat să înceapă cât mai devreme posibil. O serie de studii au arătat că suma de bani disponibilă la bătrâneţe este influenţată foarte mult de momentul în care începi să economiseşti, de aceea ar trebui să ai în vedere acest lucru încă de la primul loc de muncă”, a declarat Cătălin Ciocan. Acesta a subliniat că a devenit aproape imposibil să trăieşti dintr-o pensie publică, motiv pentru care statul a luat măsuri în această privinţă. Astfel, începând de anul acesta, se acordă o deductibilitate totală pentru toate contribuţiile care sunt în beneficiul salariatului.
”Este evident deja că pensia publică nu poate asigura singură un trai decent la bătrâneţe, de aceea românii ar trebui să aibă în vedere şi economisirea pentru o pensie privată facultativă, care, alături de cea obligatorie, le poate suplimenta veniturile. Pensia privată facultativă este, totodată, cel mai avantajos beneficiu extrasalarial care poate fi acordat de companii angajaţilor lor. De la începutul acestui an, ca urmare a modificării Codului fiscal, se acordă o deductibilitate fiscală totală, atât de la impozitul pe venit/profit, cât şi de la toate contribuţiile sociale obligatorii şi contribuţiile plătite de companii în beneficiul salariaţilor la fondurilor de pensii private facultative, în limita a 400 de euro pe an. În acelaşi timp, este în continuare valabilă deductibilitatea fiscală parţială (doar de la impozitul pe venit) pentru contribuţiile individuale (efectuate de fiecare persoană fizică în contul său personal de pensie facultativă)”, a menţionat secretarul executiv al APAPR.


Comentarii

Ultimă oră