Pe 12 august 1981 s-a făcut un pas enorm către o altfel de lume! Primul computer personal"vedea lumina zilei". Marca IBM.
Internaţional Business Machines (IBM) a prezentat atunci primul computer personal, legendarul IBM 5150 PC. Acesta cântărea 12 kilograme, tastatura avea 2,7 kilograme şi nu era mai puternic decât un simplu calculator de buzunar de astăzi.
Modelul care a făcut ravagii în lumea tehnicii era dotat cu sistem de operare MS DOS, creat de compania Microsoft, avea un monitor monocrom verde, procesor Intel de 4,77 MHZ, memoria de 16 kilobyte şi un BIOS (sistem de baza de intrare şi ieşire) realizat special pentru computer.
În anul lansării, IBM 5150 PC s-a vândut în aproximativ 35.000 de unităţi, cererea căpătând dimensiuni gigantice în următorii câţiva ani. Până în 1987, IBM a vândut peste trei milioane de bucăţi.
Preţul aproximativ al primului PC era de 1.565 de dolari, echivalentul unui salariu mediu din Statele Unite. "Conceput pentru afaceri, şcoală şi domiciliu, acest sistem uşor de utilizat este disponibil la preţul de 1.565 de dolari", suna textul reclamei produsului-minune.
Prin comparaţie, cel mai puţin sofisticat PC al anului 2006 este de 500 de ori mai rapid, de 32.000 de ori mai puternic, dar şi mult mai scump decât IBM 5150.
De la o simplă maşină de calcul, computerul a ajuns să fie astăzi un accesoriu aproape indispensabil, fie că este vorba despre un PC, laptop, tabletă sau smartphone,