Sari la conținut

Slujbă specială în Duminica Ortodoxiei la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus

-slujba-speciala-in-duminica-ortodoxiei-la-manastirea-brancoveanu-de-la-sambata-de-sus

Pelerinii aflați duminică la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus au avut posibilitatea să se închine unei vechi icoane a Maicii Domnului.

Pelerinii veniți în Duminica Ortodoxiei la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, au avut posibilitatea să se închine unei vechi icoane a Maicii Domnului păstrată în muzeul așezământului monahal.

Icoana a fost adusă spre închinare din biserica mănăstirii în paraclisul unde Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, starețul așezământului, arhimandritul Atanasie Roman și slujitori ai mănăstirii.

 Credincioșii au participat în număr mare la procesiunea cu icoana numită „Călăuzitoarea” și la Sfânta Liturghie din prima duminică a Postului Mare.

Icoana din secolul al XVIII-lea, pictată la 1760 de Ioan Zugravul din Brașov și adusă la Sâmbăta de Sus de părintele Arsenie Boca în vremuri dificile, a fost așezată spre cinstire alături de o copie a icoanei Maicii Domnului „Pantanassa”.

Credincioșii au aflat mai multe despre Duminica Ortodoxiei, sărbătoare a biruinței dreptei credințe asupra ereziilor care au tulburat viața Bisericii în secolele VIII-IX și au primit împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

„Prima duminică din post cinstește credința noastră, marele tezaur al Ortodoxiei. Icoana are o valoare extraordinară pentru Ortodoxie, pentru că Dumnezeu nu a fost reprezentat până la întruparea Mântuitorului Iisus Hristos, ci au fost doar prefigurări. Preasfânta Treime s-a arătat lui Avram la stejarul Mamvri, dar nimeni nu L-a reprezentat pe Tatăl cumva. Pe Fiul l-au reprezentat icoanele, prima dintre acestea fiind marama Veronicăi pusă pe fața Mântuitorului pe drumul Golgotei. Fața Mântuitorului a rămas imprimată pe acea mahramă și cu ea s-au făcut multe minuni. Sfântul Luca ne-a lăsat icoana Maicii Preacurate, iar noi astăzi avem în duminica cinstirii sfintelor icoane posibilitatea să ne închinăm la două icoane sfinte ale Maicii Domnului. Sfântul Ioan Damaschinul numește icoana ca fiind locul unei prezențe harice, sau ca fiind o fereastră spre cer”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Comentarii

Ultimă oră