Costurile cu manopera au crescut cu aproape 10% în trimestrul al patrulea din 2011 faţă de aceeaşi perioadă din 2010, însă creşterea salariului mediu pe economie a fost de numai 7% în anul 2011.
Asta înseamnă că, deşi angajatorii plătesc mai mult pentru prestaţia salariaţilor, banii nu ajung la angajaţi, ci în vistieria statului, din cauza politicii fiscale promovate de ministrul PDL braşovean, Gheorghe Ialomiţianu.
Datele raportate ieri dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că pe principalele activităţi ale sectorului economic (non-bugetar), cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă – respectiv cheltuielile angajatorilor – s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (15,9%), alte activităţi de servicii (14,9%) şi activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11,5%).
Creşterile cele mai mici au avut loc în activităţile de servicii administrative şi servicii suport (2,19%), respectiv distribuţia apei, gestionarea de-şeurilor, activităţi de decontaminare (5,03%).
În aceleaşi sectoare, însă, salariile încasate de angajaţi au crescut cu 10%, până la cel mult 14%.
Statul plăteşte cel mai bine. În sectorul bugetar, ca urmare a salarizării diferite aplicate în cei doi ani pentru personalul plătit din fonduri publice, s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) astfel: în sănătate şi asistenţă socială cu 18,8%, în administraţie publică cu 14,5% şi în învăţământ cu 12,7%.
Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 9,7%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 10,05%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri de 9,75%, respectiv 10,04%.
Manopera din servicii s-a scumpit cel mai mult. Potrivit INS, faţă de trimestrul III 2011, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor din sectorul economic. Cele mai semnificative creşteri înregistrându-se în activităţile de construcţii (9,8%), tranzacţii imobiliare (5,5%) şi comerţ (5,05%).
În construcţii, creşterea costului orar al forţei de muncă a fost determinată în principal de scăderea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, fenomen cu caracter sezonier specific acestei activităţi în trimestrul IV din fiecare an.
Potrivit Adevărul, scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în industria extractivă (-8,79%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,31%). În sectorul bugetar, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în sănătate şi asistenţă socială (+1,3%) şi a scăzut în învăţământ (-15,4%), respectiv în administraţia publică (-2,5%).
În învăţământ, scăderea accentuată a costului orar al forţei de muncă a fost determinată de creşterea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent.