Akavitul sau Aquavitul (apa vieţii) este o băutură tradiţională din ţările nordice (Danemarca, Norvegia, Suedia).
Distilată în special din cartofi dar şi din cereale, conţine cam 40% alcool şi, în funcţie de reţetă, poate căpăta diverse arome: chimen, anason, ambră, nucşoară, portocală, mărar.
La început era folosită ca medicament având un rol special în uşurarea digestiei.
Băutura este depozitată în butoaie de stejar folosite în prealabil pentru sherry – de unde capătă culoarea aurie şi preia ceva din gustul uşor dulce al acestuia. La aceasta se adaugă o plimbare cu vaporul dincolo de Ecuator şi înapoi.
Legenda spune că în 1805 a trecut Ecuatorul primul transport de akavit: cinci butoaie trimise în Indonezia spre a fi vândute împreună cu alte mărfuri. Doar că băutura nu a avut succes acolo, astfel încât butoaiele au făcut cale întoarsă. La întoarcere, în 1807, gustul akavitului era schimbat, fiind mai bogat, mai catifelat, mult îmbunătăţit – şi astfel această descoperire accidentală a dus la naşterea băuturii al cărei secret a fost păstrat cu sfinţenie timp de secole.