Sari la conținut

1 octombrie: Cardul de sănătate NU redevine obligatoriu

1-octombrie-cardul-de-sanatate-nu-redevine-obligatoriu

Cardul de sănătate nu este necesar pentru consultaţia la medic până la 31 decembrie 2020. Autorităţile s-au răzgândit după ce au vrut să reintroducă obligativitatea de la 1 octombrie 2020.


    Utilizarea cardului naţional de sănătate în medicina de familie şi în ambulatoriul de specialitate, indiferent dacă este vorba despre consultaţii acordate în cabinet, la domiciliu sau la distanţă, nu va fi necesară până la 31 decembrie 2020.


     „Am primit asigurări de la nivelul preşedintelui CNAS şi cancelariei prim-ministrului că situaţia apărută va fi corectată în cel mai scurt timp. Până la 31 decembrie 2020 nu va fi necesară utilizarea cardului de asigurat în medicina de familie şi ambulatoriul de specialitate, indiferent dacă sunt consultaţii acordate în cabinet, la domiciliu sau la distanţă”, a anunţat Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.


   Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţase, iniţial, că „în cazul consultaţiilor acordate la cabinet, este obligatorie validarea cu cardul de sănătate a primirii serviciilor” începând cu data de 1 octombrie 2020.


    Societatea Naţională de Medicina Familiei a atras ulterior atenţia că „manipularea cartonului cu cip reprezintă un risc semnificativ atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical. Care este beneficiul estimat în condiţiile unui sistem informatic nefuncţional? Repetarea blocajelor din sistem şi crearea din nou a cozilor la uşa cabinetelor? Este aceasta o nouă metodă de luptă împotriva pandemiei?”.


      Utilizarea cardului de sănătate a fost suspendată pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, din cauza pandemiei de coronavirus.

Comentarii

Ultimă oră