Sari la conținut

Vis american împlinit pentru un făgărăşean

Olimpic internaţional la Chimie, Mircea Dincă, un tânăr din Făgăraş a plecat să studieze, „peste ocean“, în 1999.

A urmat iniţial facultatea de la Princeton University. Apoi, după un program de doctorat în Chimie, la Universitatea din California, la Berkeley, a obţinut un post de postdoctorand la MIT, iar din iulie 2010 este profesor la Catedra de Chimie Anorganică tot la MIT.
Mircea Dincă declara, pentru vocipentruromania. ro, că studenţii români pornesc cu şanse egale alături de colegii lor din alte state, având drept carte de vizită performanţele academice impresionante.
Studiile aprofundate şi activitatea de cercetare în domeniul chimiei anorganice i-au conferit un post la Catedra de Chimie Anorganică în cadrul uneia dintre cele mai prestigioase universităţi americane de profil, Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Soţ şi tată. Întrebat ce ar fi devenit dacă nu ar fi emigrat în străinătate, tânărul răspunde că ar fi ajuns  probabil doctor, urmând modelul fratelui său. Ceea ce ştie cu siguranţă este că nu ar fi putut urma o carieră în cercetare la acelaşi nivel la care o face şi acum.
„Aş putea spune că plecarea mea la Princeton, după liceul petrecut în Romania, a fost puţin dictată de şansă. Ştiam că vreau să contribui la cercetarea în chimie şi ştiam că în SUA condiţiile pentru a face cercetare la nivel înalt sunt deosebit de prielnice, dar nu pot spune că aş fi avut vreo preferinţă pentru Princeton, faţă de alte universităţi americane înainte să ajung aici. S-a dovedit a fi o şansă de neuitat, pentru că Princeton University este într-adevăr o instituţie fără egal, din punctul meu de vedere. M-a învăţat să gândesc într-un fel deosebit, şi a fost extrem de generoasă prin   a-mi acorda o bursă integrală de-a lungul celor patru ani de facultate”.
Odată ajuns în SUA, a învăţat mult mai multe despre cele mai cotate centre de cercetare şi am ales programul de doctorat în Chimie de la University of California Berkeley, pentru că la mo-mentul respectiv, în 2003, era cel mai bine cotat din SUA, alături de Harvard, MIT şi Caltech. „După doctorat, am vrut să revin pe coasta de Est, unde cea mai bună opţiune pentru a face chimie anorganică este MIT-ul. Am avut şansa ca, după încă doi ani ca postdoctorand să primesc un post de profesor la aceeaşi instituţie“.
Accesibile studenţilor români. Făgărăşeanul mai adaugă că nu cunoaşte niciun profesionist român în SUA care să nu fie bine văzut, fie că lucrează într-o companie de anvergură, fie că lucrează în mediul academic.
În plus, nu a întâlnit niciodată în SUA idei preconcepute faţă de românii educaţi. Dimpotrivă chiar, în domeniul chimiei anorganice, românii sunt deosebit de bine văzuţi, pentru că în ultimii ani câţiva dintre noi au reuşit să obţină posturi de profesori la universităţi extrem de bine cotate.  (A. M.)

Comentarii

Ultimă oră