Sari la conținut

Vineri, în Piața Unirii: Aruncarea in ţol - ritualual de initiere a junilor tineri (Galerie FOTO)

vineri-in-piata-unirii-aruncarea-in-tol-ritualual-de-initiere-a-junilor-tineri-galerie-foto

Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi organizează ritualul “Aruncării în ţol” vineri, 17 aprilie, de la orele 17.00,  în Piaţa Unirii (Prund),

“Aruncarea-n ţol”, realizata prin intermediul Grupului Junilor Tineri, face parte din serbările tradiţionale ale Junilor din perioada Săptămanii Luminate, fiind la origine un vechi ritual de confirmare şi de initiere în ceata de feciori.

In Vinerea Luminata, Junii Tineri isi vor face intrarea în Piaţa Unirii, la orele 17.00, cand vor cânta Troparul Invierii la Crucea Capitanului Ilie Birt. Dupa aceea, vor merge în centrul pieţei, unde vor juca hora Junilor şi  vor îndeplini străvechiul ritual al aruncării buzduganului. După ce ultimul june din lista a aruncat buzduganul, vătaful si armaşii vor oferi bărbaţilor din public posibilitatea de a arunca buzduganul în fata Bisericii Sfantul Nicolae.  Mai intâi aruncă bărbaţii din comitetele Junilor, apoi junii din public, apoi oricare dintre bărbaţii prezenti care doresc să încerce. După ce au aruncat buzduganul toţi bărbaţii care au dorit să participe la această încercare, junii aduc ţolul în care, rând pe rând, toţi Junii Tineri vor fi aruncaţi spre cer.

In trecut Junii Tineri se adunau în ziua de Joi din Săptămana Luminata pe pajiştea, numită de şcheieni, la Poalele Dosului, un pic mai jos de stejarul la rădăcina căruia se credea ca a ascuns coroana Ungariei, regele Solomon. Acolo, junii tineri si familiile lor organizau o mare petrecere la care participau brasoveni din tot oraşul, veniti în număr mare atat din Schei si Cetate, căt si din  Braşovechi şi Curmătura. După ce Junii jucau hora şi se întreceau în aruncarea buzduganului, începea o mare petrecere populară. Apoi junii plecau acasă la armaşul mare, unde junii erau aruncaţi în ţol fie în curtea casei, fie în şura. Cei care nu participau la acest vechi ritual, erau aruncaţi în tol a doua zi în Piaţa Prundului (azi Piaţa Unirii).

Dat fiind caracterul deosebit de spectaculos al acestei sarbatori, organizatorii ii invita pe brasoveni sa nu rateze prilejul de a fi  prezenti in numar cat mai mare in Piata Unirii vinerea aceasta.

Comentarii

Ultimă oră