Sari la conținut

Vezi ce noutăţi aduce Codul Fiscal, intrat în vigoare de la 1 octombrie


Noul Cod Fiscal a intrat în vigoare de sâmbătă, 1 octombrie, iar unele reglementări se aplică din aceeași zi, în timp ce alte modificări vor fi aplicate abia din 2012.

Una dintre principalele prevederi ale Noului Cod Fiscal arată că declarația fiscală unică va fi depusă de contribuabili o dată la trei luni, şi nu lunar ca până acum.

„Declarația unică care trebuia depusă lunar va fi depusă o dată la trei luni de către deținătorii de firme mici cu trei angajați și o cifră de afaceri de până la 100 de mii de euro”, se arată în Noul Cod Fiscal.

Prin modificarea Codului Fiscal, angajatorii nu vor mai avea obligația începand din 1 ianuarie 2012 să depună fișele fiscale ale salariaților pentru drepturile salariale.

Totodata, firmele, care își vor achita datoriile pâna la 31 decembrie 2011, vor fi scutite de la plata penalităților de întârziere pentru datoria principală și dobânda aferenta acesteia.

Tot la acest capitol se va aplica o reducere cu 50% a penalităților în cazul plății principalului și dobânzii aferente până la jumătate anului viitor. Acest lucru se aplică doar datoriilor existente pâna la 31 august 2011.

Varianta modificată a Codului Fiscal prevede anularea penalităților la plata obligațiilor fiscale pentru contribuabilii care finalizează programul de eșalonare la plată.

Mai mult, consilille locale vor putea acorda scutiri de impozite pentru persoanele care își reabilitează termic locuințele și fațadele.

Potrivit noilor reglementări, este eliminată obligația colectării de TVA, după expirarea unei perioade de un an.

Astfel, banii de pe taxa pe valoare adaugată vor fi colectați pentru serviciile care determină decontări sau plăți succesive.

Comentarii

Ultimă oră