Sari la conținut

Vânzarea locuinţelor, doar cu certificate energetic

Autorizaţiile de construcţie pentru clădiri noi vor fi condiţionate de studii privind sistemele alternative de încălzire, începând de anul viitor, iar locuinţele existente vor putea fi vândute sau închiriate doar dacă au certificat energetic, anunţă www.romanialibera.ro.


Proiect de ordonanţă. Certificatul, valabil zece ani, va cuprinde valoarea consumurilor energetice şi de emisii CO2, dar trebuie să includă şi recomandări de reducere a consumurilor energetice, potrivit unui proiect de ordonanţă al Guvernului. Dacă pentru clădirile noi există astfel de certificate, iar construcţia implică pierderi de energie mult mai reduse, puţine blocuri vechi au fost reabilitate termic, astfel încât consumul să fie redus.


Actuala lege, mai permisivă. Obligativitatea certificatelor energeice a intrat deja în vigoare, dar într-o variantă mai permisivă: închirierea nu era condiţionată de existenţa certificatului energetic, iar contractele de vânzare-cumpărare puteau fi încheiate şi în absenţa acestuia, dacă părţile contractante îşi asumau acest lucru. Cu toate acestea, statul nu acordă înlesniri celor care îmbunăţesc performanţele energetice.


Doar 10% dintre tranzacţii, făcute cu certificate energetic. Din acest motiv, doar 10% din tranzacţiile imobiliare se făceau până acum cu certificat energetic - în general, locuinţe cumpărate cu credit imobiliar, deoarece băncile cereau acest document, potrivit preşedintelui Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii AIIR-FVB, Cătălin Lungu. Noul proiect de ordonanţă, obţinut de Mediafax, prevede însă că, fără certificatul energetic, valoarea contractelor de vânzare sau închiriere este nulă. Mai mult chiar, caracteristicile energetice ale clădirii trebuie menţionate şi în anunţul de vânzare sau închiriere.


Autorizaţii de construcţie, obţinute mai greu. Proiectul de ordonanţă mai prevede că, în vederea obţinerii autorizaţiei de construire pentru clădirile noi, se va solicita, prin certificatul de urbanism emis de autorităţile locale, şi întocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficienţă ridicată. Acestea pot fi sisteme descentralizate de alimentare cu energie bazate pe surse de energie regenerabilă, sisteme de încălzire sau de răcire centralizate sau de bloc, pompe de căldură sau cogenerare.


Necesar şi la renovare. Certificatul de eficienţă energetică va fi obligatoriu şi în cazul renovărilor majore, care, potrivit proiectului de ordonanţă, au costuri mai mari de 25% din valoarea de impozitare a clădirii. În cazul unei astfel de operaţiuni, proprietarii/administratorii acestora vor putea monta sisteme alternative de producere a energiei, dacă acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, funcţional şi economic, spune proiectul de ordonanţă.


Cât va costa certificatul energetic. Certificarea şi auditarea energetică a clădirilor sunt realizate de auditori atestaţi pe grade profesionale de către Ministerul Dezvoltării Regionale. Pentru un apartament, obţinerea unui certificat durează câteva zile şi costă 100-200 de euro.

Comentarii

Ultimă oră