Gospodăriile oamenilor din Mărtănuş – Breţcu sunt ameninţate de doi urşi, iar oamenii nu mai au linişte, făcându-şi griji nu doar pentru animalele din curţi ci şi pentru propriile vieţi, scrie www.covasnamedia.ro. Situaţia este cu atât mai neplăcută cu cât, susţin localnicii, urşii nici măcar nu ar fi unii autohtoni, bănuindu-se că ei au fost aduşi de la Braşov şi lăsaţi la Mărtănuş în mod intenţionat, pentru a-i scăpa pe braşoveni de povara acestora.
Au atacat găinile din coteţele oamenilor. Primarul comunei Breţcu, Dimény Zoltán, a declarat că ultimul incident cu urşi a fost raportat chiar ieri dimineaţă, după ce animalele sălbatice au intrat în mai multe gospodării, unde au făcut ravagii, atacând găinile din coteţe. Autorităţile locale au anunţat că, alături de vânătorii din zonă, vor organiza în nopţile care urmează o pândă. Primăria i-a anunţat ieri despre situaţia ciudată de la Mărtănuş şi pe cei de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna.
Eliberaţi dintr-o maşină? „Oamenii din Mărtănuş spun că săptămâna trecută, la marginea satului a venit o maşină din care au fost eliberaţi doi urşi. Se pare că aceştia ar avea şi corale de identificare, dar din neştiinţă localnicii nu ne-au anunţat atunci, crezând că totul este o acţiune legală şi nici nu s-au uitat la numărul maşinii. Când au văzut însă că sunt atacaţi de urs, au făcut legătura cu urşii aduşi săptămâna trecută”, a spus primarul.
APM Covasna stă la pândă. Directorul APM Covasna, Benedek Kaplar Gabor, a confirmat pentru www.covasnamedia.ro faptul că instituţia a fost înştiinţată despre situaţia de la Mărtănuş, însă a fost rezervat în a da un verdict asupra celor relatate de oamenii de acolo. „Împreună cu cei de la Asociaţia pentru Fondul de Vânătoare ne vom deplasa la Mărtănuş în această seară (luni – n.r.) şi în serile următoare, dacă va fi nevoie, pentru a organiza pânde şi a identifica toate detaliile legate de situaţie. Ideea este însă că ar fi cam greu ca cineva să urce urşii în maşini şi să-i aducă undeva… Procesul în sine e accesibil doar pentru APM, iar noi nu am avut vreo astfel de acţiune”, a explicat directorul APM.
„Trebuie verificat!”
Potrivit directorului APM Covasna, o altă parte ciudată în ceea ce spun cei de la Breţcu este legată de faptul că urşii ar avea corale de identificare – dacă cineva ar vrea să scape în mod ilegal de urşi nu ar avea logică să o facă astfel, deoarece aceştia ar putea fi identificaţi cu uşurinţă. „ Tot ceea ce spun oamenii de la Mărtănuş trebuie verificat”, mai spune Benedek Kaplar Gabor.
Nu se cunoaşte numărul urşilor.
Statisticile neoficiale susţin că în judeţul Covasna trăiesc aproximativ 900 de urși, pădurile fiind permanent tranzitate de urşi din judeţele vecine Harghita și Vrancea, drept pentru care cei de la APM nu pot oferi o cifră exactă în ceea ce priveşte efectivul de urşi. Din cauză că numărul lor a crescut semnificativ în ultimii ani, urşii au coborât în satele din apropierea pădurilor şi au pătruns în gospodăriile oamenilor, cărora le-au atacat şi ucis animalele în nenumărate rânduri.