Sari la conținut

UPDATE. Iată ce a picat la română la bacalaureat

Astăzii elevii au susţinut la bacalaureat proba scrisă la limba şi literatura română.  
La primul subiect, elevii au trebuit să rezolve nouă cerinţe pe baza unui text la prima vedere din romanul Adela, al lui Garabet Ibrăileanu. Cerinţele vizau cunoştinţe de vocabular, valoarea stilistică a semnelor de punctuaţie, precum şi capacitatea de a înţelege şi comenta un text literar.

Subiectul al doilea a constat în elaborarea unui eseu despre prietenie pornind de la afirmaţia lui Nichita Stănescu, "Prietenia nu este un dor, ci o prezenţă".
La subiectul al treilea, elevilor li s-a cerut să elaboreze un eseu despre modul în care este reflectată o temă (banul, destinul, istoria, familia etc.) într-o nuvelă studiată.


Supraveghere video la bacalaureat. În judeţul Braşov, 1.515 candidaţi, jumătate dintre cei înscrişi pentru această a doua sesiune, susţin proba scrisă la limba şi literatura română, în cele opt centre de examinare. Conform metodologiei, cei nepromovaţi pot susţine doar probele picate, iar cei care au luat minimum cinci la fiecare probă, dar nu au obţinut media şase, pot alege proba pe care să o repete. Faţă de sesiunea anterioară de bacalaureat din vară, toţi candidaţii vor da examenele scrise în clase supravegheate video.

Următoarea probă a sesiunii de toamnă este programată marţi, la limba şi literatura maternă. Pe 31 august, este planificată proba obligatorie a profilului, iar în 2 septembrie va fi proba la alegere a profilului. Primele rezultate vor fi afişate în 4 septembrie, când se vor depune şi contestaţiile. Rezultatele finale vor fi afişate pe 7 septembrie.

UPDATE. Vezi aici subiectele complete şi baremele de corectare.

Comentarii

Ultimă oră