Lazăr Comănescu, ambasadorul României în Germania, reclamat că a pus presiune pe justiţia braşoveană, a răspuns într-un interviu pentru www.hotnews.ro acuzaţiilor aduse de magistraţi. „Cred că, din toată această istorioară, fiecare a înţeles despre ce este vorba”, a tras concluzia ambasadorul.
Conflict între Externe si Justiţie
După ce, ieri, Consiliul Superior al Magistraturii a decis că Lazăr Comănescu s-a imixtionat în activitatea unei puteri a statului, punând presiune pe magistrati, ambasadorul a dat mai multe răspunsuri într-un interviu publicat în acastă dimineaţă pe internet. Ambasadorul spune că totul a pornit după ce a primit, la începutul anului acestuia, o petiţie din partea unui cetăţean german. Omul se plângea de problemele cu care se confruntă, într-o chestiune care ţine de o proprietate din România, iar instanţa în care se afla cazul respectiv tergiversează cazul de vreo şase şapte ani.
A primit răspuns de la preşedintele Tribunalului
Cetăţeanul german a rugat Ambasada să-l sprijine în rezolvarea problemei, pentru că nu i se părea normal, să fie atât de mult amânat. Comănescu a informat mai departe instituţia în cauză despre aceasta petiţie. „Sigur, fiind menţionat în această scrisoare Tribunalul de la Braşov, am adresat o scrisoare oficială preşedintelui Tribunalului, şi în egală măsură, Ministrului Administraţiilor şi Internelor şi prefectului de la Braşov – pentru că sunt lucruri care, într-o măsură sau alta, ţin de arealul respectivelor instituţii”, a declarat Comănescu. Ambasadorul mai relatează că a primit un răspuns de la preşedintele Tribunalului de la Braşov, căruia i-a şi multumit.
„O simplă informare”
Comănescu spune că a luat această decizie conform atribuţiilor sale şi pe fondul numeroaselor opinii critice despre funcţionarea justiţiei în România, formate chiar şi în cadrul Comisiei Europene. „Este o simplă informare despre o situaţie reală, reproducând aproape ad literam ceea ce se spunea în solicitarea cetăţeanului”, se apără ambasadorul. În plus, cetateanul german care a solicitat ajutorul ambasadei a spus că, dacă nu primeşte un răspuns, va solicita sprijinul unor politicieni germani şi mass-mediei din Germania. Domnul D., după cum s-a menţionat în scrisoarea ambasadorului către preşedintele Tribunalului Braşov, este o persoană cunoscută în mediile de afaceri, politic şi jurnalistic german
De ce a vrut să fie informat
Ambasadorul a cerut ca solicitarea să fie examinată cu maximă atenţie şi să fie informat asupra deciziei, pentru că, după cum explică, „în eventualitatea în care continuă eventuale critici sau plângeri, să avem argumente prin care să arătăm foarte clar, ca justiţia noastră funcţionează în conformitate cu standardele europene”.
Vezi aici tot interviul cu Lazăr Comănescu
Fost ministru de Externe
Lazăr Comănescu a îndeplinit funcţia de ministru de externe al României între 15 aprilie şi 22 decembrie 2008. Născut în 1949, la Horezu (Vâlcea), a absolvit cursurile Facultăţii de Comerţ Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în 1972. După absolvirea facultăţii, a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe până în 1982). Odată cu obţinerea doctoratului, va lucra ca lector universitar la Catedra de relaţii economice internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, până în 1990. După Revoluţie, revine în cadrul Ministerului Afacerilor Externe îndeplinind mai multe funcţii. În 1998, obţine gradul diplomatic de ambassador. În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul credincios” în grad de mare ofiţer. La data de 14 aprilie 2008, Lazăr Comănescu a fost numit prin decret în funcţia de ministru a afacerilor externe, fiind învestit în funcţie a doua zi.
UPDATE. Dancăşiu, proprietarul terenului
Conform MIXTV, dosarul în care cetăţeanul german a solicitat sprijinul Ambasadei României în Germania este vorba despre retrocedarea unui teren care aparţine Ilenei Dancăşiu. Femeia deţine 22 de hectare de teren în zona "3 Brazi” din Predeal. În urmă cu 7 ani, a aflat că pe 5 mii de metri pătraţi din pământul ei, mai este încă un proprietar. S-a adresat instanţei şi se judecă de 7 ani. Practic, dosarul în care este vorba de o comparare de titluri în care există doi recurenţi, Ileana Dancaşiu şi Maria Trifoi – obiectul cauzei ţinând de domeniul Fondului Funciar şi stabilirea unui drept de proprietate, nu a depăşit nici acum faza fond. Ileana Dancăşiu i-a povestit totul fiului ei, cetăţean româno-german, cercetător la unul dintre liderii mondiali în producţia de automobile, care a continuat demersurile, apelând la Ambasadă.