Sari la conținut

Un raport IPP scoate la iveală deficienţe grave în cheltuirea fondurilor europene

Autorităţile române sunt interesate doar să cheltuiască sume cât mai mari din fondurile europene postaderare, fără a acorda atenţia corespunzătoare şi eficienţei sau modului în care sunt accesate aceste fonduri.

Aceasta este una din concluziile studiului „Fondurile europene pe hârtie şi în realitate”, realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP).
Gradul de absorbţie. Rata de absorbţie, adică banii efectiv cheltuiţi în România până în acest moment din fonduri structurale, este foarte mică. Prin Programul Operaţional Regional s-au absorbit circa 7% din banii alocaţi, iar prin Programul Operaţional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane aproape 20%. Cu un buget total de peste 3,27 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, în luna mai 2011, pentru POR se aprobaseră 1.387 de proiecte, adică 60,7% din alocarea financiară totală a programului pe cei şapte ani. Conform Raportului IPP, rata de absorbţie efectivă a banilor era de doar 7,37%.
Câţi bani s-au dus pe POR. Cei mai mulţi bani din POR au mers spre Regiunea Nord-Est, cea mai săracă din UE, urmată de Regiunea Sud-Muntenia, a treia pe lista regiunilor cele mai sărace din ţară. Ca valoare efectivă a investiţiilor realizate din POR pe cap de locuitor, cei mai mulţi bani se regăsesc în Regiunea Sud-Vest, respectiv 534 de lei. Cei mai mulţi bani din POR, prin proiecte accesate de autorităţile locale, dar şi de sectorul privat, au mers către judeţele Iaşi, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, iar cei mai puţini bani către Ialomiţa, Covasna şi Vrancea.
Câţi bani s-au dus pe PODCA. Bugetul total alocat Programului Operaţional pentru Dezvoltarea Capacităţii Administrative este de 208 milioane de euro pentru perioada 2007 - 2013. În luna mai 2011, pentru acest program se aprobaseră 325 de proiecte, adică puţin peste 135 de milioane de euro, reprezentând alocarea financiară pe şapte ani. Rata de absorbţie efectivă a banilor a fost însă de 12,5%, conform raportului IPP.
Braşovul, pe locul IV. Bucureştiului i s-au alocat cei mai mulţi bani din Programul Operaţional pentru Dezvoltarea Capacităţii Administrative. Din punct de vedere al valorii absolute a proiectelor finanţate, 74% au mers către administraţia publică centrală şi numai 18% către autorităţile locale. După Bucureşti, Bacău, Constanţa şi Braşov au fost judeţele cu cei mai mulţi bani alocaţi prin acest program, iar cei mai puţini au fost la Mehedinţi, Olt şi Buzău.
Câţi bani s-au dus pe POSDRU. Bugetul total alocat Programului Operaţional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane este de circa 3,476 miliarde euro pentru perioada 2007-2013, iar la finalul lunii mai 2011 se aprobaseră 2.006 de proiecte, în valoare totală de aproximativ 2,794 miliarde de euro. Rata de absorbţie efectivă a banilor a fost de 19,1%, conform ACIS.


Programele de finanţare

POAT Programul Operaţional Asistenţă Tehnică
PODCA Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Capacităţii Administrative
POR Programul Operaţional Regional
POSDRU Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane


Concluzii ale Raportului IPP


- Rata de absorbţie este foarte mică
- Lipsă gravă de viziune
- Ineficienţă în cheltuirea fondurilor structurale
- Lipsă majoră de transparenţă la nivelul autorităţilor de management
- Multe proiecte maschează cheltuieli ascunse
- Obligativitatea organizării de evenimente/conferinţe de lansare, cheltuială inutilă
- Produsele software costă milioane de euro şi nu există o auditare, astfel încât valorile ar putea fi mult exagerate pentru a facilita întoarcerea comisioanelor către beneficiary
- Finanţările pentru consiliere, orientare, calificare şi recalificare profesională fac ca Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă să rămână fără obiectul
Muncii, în timp ce parteneriatele sunt extrem de profitabile pentru privaţii implicaţi.

Comentarii

Ultimă oră