Procurorul braşovean Oana Andrea Schmidt Hăineală a fost aleasă, vineri, cu majoritate de voturi, în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în anul 2012. Un alt candidat braşovean, judecătorul Alexandru Şerban a pierdut în faţa judecătoarei Alina Nicoleta Ghica, şefia CSM.
Oana Andreea Schimdt Hăineală este membru CSM din 2010, aleasă de procurorii din cadrul parchetelor de pe lângă tribunale; este coordonator al comisiei CSM pentru relaţia cu UE.
După terminarea studiilor, în 1998, a fost câteva luni avocat la Bacău, apoi procuror la parchetele din Bacău până în martie 2004, când al fost detaşată la Parchetul General, pentru cinci luni, după care s-a întors la Bacău. La parchetele din Bacău a ocupat funcţii de conducere până în mai 2007, când a fost promovată director pentru politici anticorupţie din Ministerul Justitţei.
În perioada (2007-2009) Oana Hăineală a fost şefa comisiilor anticorupţie din cadrul Ministerului Justiţiei în relaţiile cu ţările UE ( exemple: şeful delegaţiei române la Grupul Statelor Împotriva corupţiei - GRECO; reprezentantul României atat la Iniţiativa Anticorupţie Regionalaă RAI pentru Europa de Sud-Est, cât şi la Comitetul de experţi privind prevenirea şi combaterea spălării banilor de pe lânga Consiliul Europei şi la SECI. În 2010 s-a intors la profesia de procuror, insa la Parchetul Tribunalului Braşov, din partea căruia a participat la alegerile CSM. Regulamentul CSM indică faptul că funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte al Consiliului se obţine pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit. Consiliul Superior al Magistraturii este format din 14 magistraţi (nouă judecători şi cinci procurori) aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Senatul României(L.A.)