Sari la conținut

Un fost procuror braşovean, noul vicepreşedinte al CSM

Procurorul braşovean Oana Andrea Schmidt Hăineală a fost aleasă, vineri,  cu majoritate de voturi, în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului  Superior al Magistraturii (CSM) în anul 2012. Un alt candidat braşovean, judecătorul Alexandru Şerban a pierdut în faţa judecătoarei Alina Nicoleta Ghica, şefia CSM.

Oana Andreea Schimdt Hăineală este membru CSM din  2010, aleasă de  procurorii din cadrul parchetelor de pe lângă tribunale; este  coordonator al comisiei CSM pentru relaţia cu UE.

După terminarea  studiilor, în 1998, a fost câteva luni avocat la Bacău, apoi procuror  la parchetele din  Bacău până în martie 2004, când al fost detaşată  la  Parchetul General, pentru cinci luni, după care s-a întors  la Bacău. La  parchetele din Bacău  a ocupat funcţii de conducere până în  mai 2007,  când a fost promovată director pentru politici anticorupţie din  Ministerul Justitţei.

În perioada (2007-2009) Oana Hăineală  a fost şefa comisiilor  anticorupţie  din cadrul Ministerului Justiţiei în relaţiile cu ţările UE ( exemple:  şeful delegaţiei române la Grupul Statelor Împotriva corupţiei - GRECO;  reprezentantul României atat la Iniţiativa Anticorupţie Regionalaă RAI  pentru Europa de Sud-Est, cât şi la Comitetul de experţi privind  prevenirea şi combaterea spălării banilor de pe lânga Consiliul Europei  şi la SECI.  În 2010 s-a intors la profesia de procuror, insa la  Parchetul Tribunalului Braşov, din partea căruia a participat la  alegerile CSM. Regulamentul CSM indică faptul că funcţia de preşedinte sau  vicepreşedinte al Consiliului se obţine pentru un mandat de un an, ce nu  poate fi reînnoit. Consiliul Superior al Magistraturii este format din  14 magistraţi (nouă judecători şi cinci procurori) aleşi în adunările  generale ale magistraţilor şi validaţi de Senatul României(L.A.)

Comentarii

Ultimă oră