Sari la conținut

Un braşovean şi-a construit un oraş în miniatură (video)

Inginerul Călin Todor are o pasiune pentru machete încă din copilărie, când îşi cumpăra trenuleţe şi le dezasambla pentru a afla exact ce conţin acestea, iar apoi încerca să le reconstruiască. Cea mai mare provocare a sa până acum a fost să construiască un oraş în miniatură. Iar după doi ani şi jumătate şi chiar după 10 ore de muncă zilnic visul a devenit realitate.

În orăşel nu lipseşte nimic de la căsuţe, o stână, un turn de televiziune, o telecabină, un motel, dar şi un loc de agrement. Acum se străduieşte să-l populeze, dar are nevoie în continuare de multă răbdare şi o banală pensetă. Localitatea de munte are aproape 4 m lungime şi lăţime 1 m 200 însă braşoveanul nu a reuşit să-i dea şi nume, de aceea şi-a botezat creaţia "Orăşelul fără nume".

Expus într-un magazin. Curioşii deja se opresc în faţa dioramei "Orăşelul fără nume" şi asta pentru că este expusă într-un magazin de articole pentru copii. Călin Todor spune că nu mai avea loc în sufrageria de acasă. Până acum braşoveanul estimează că a investit în jur de o mie de euro, dar mai are retuşuri de făcut şi de investit în partea de automatizare.

Muncă migăloasă. Majoritatea pieselor folosite la realizarea oraşului inedit sunt comandate în Germania, dar constructorul ingenios a  utilizat, pe lângă acestea, şi diferite alte materiale. De la bradul artificial de Crăciun la periile pentru curăţat sticle şi borcane sau chiar la cabluri de telefonie.
„Cele mai multe piese pentru asamblare au fost folosite la căsuţe, dar foarte multe le-am utilizat la gară în jur de 2500. Necesită foarte mult timp, răbdare, o pensetă şi mulţi nervi pentru că nu întotdeauna îşi iese. Trebuie să le tai să le lipeşti, e muncă multă. Foarte multe piese au intrat şi la motel, la motelul de pe deal de exemplu, cel din spatele televiziunii şi acesta e făcut efectiv din resturi rămase de la tune. Copacii au fost simplu de realizat din bradul meu de Crăciun cu înţelegerea soţiei mele”, ne-a spus inginerul Călin Todor.

Poate devine afacere. În viitor braoveanul se gândeşte să construiască o dioramă cu gara veche a Braşovului, cum era în 1871 în zona Hărmanului, pe care ar vrea să o doneze unui muzeu. Are nevoie însă de fotografii, deci practic de ajutorul autorităţilor
„Doresc acest lucru pentru că vreau să rămână ceva pentru Braşovul ăsta, după câţiva ani de lucru. Vreau ca şi copiii şi nepoţii mei să poată viziona şi acesată gară”, a mai spus Călin Todor. Bărbatul a primit de curând o propunere de realizarea unui orăşel care va fi expus la un restaurant. Poate fi începutul unei afaceri, spune braşoveanul.   Laura Nilescu


http://www.brasovultau.ro/

Comentarii

Ultimă oră