Sari la conținut

Un braşovean a câştigat la bursă o jumătate de milion de euro

În clasamentul naţional al celor mai mari mai venituri înregistrate şi declarate, pentru anul trecut, potrivit datelor ANAF, un braşovean a câştigat 529 de mii de euro din transferul titlurilor de valoare.

Top realizat de www.money.ro

Conform topului realizat de www.money.ro, cele mai mai venituri înregistrate şi declarate Fiscului pentru anul trecut din toate judeţele şi din sectoarele Capitalei sunt de departe cele ale notarilor şi avocaţilor. Dar bani frumoşi au încasat şi cei care s-au ocupat de transferul titlurilor şi cei care au închiriat bunuri. Datele au fost extrase din evidenţa fiscală, constituită pe baza declaraţiilor depuse de către persoanele fizice. În total, 47 de persoane fizice din toate judeţele ţării dar şi din Bucureşti au realizat anul trecut venituri nete de 38 de milioane de euro.


Locul 19 pe ţară.

În topul primelor 47 de persoane din România, după venitul înregistrat, braşoveanul se clasează pe locul 19. Venitul l-a obţinut din transferul titlurilor de valoare pe care le-a deţinut sub 365 de zile. Venitul din transferul titlurilor de valoare e împărţit în 2 categorii (deţinute sub 365 zile şi peste 365 zile din cauză că impozitul e diferenţiat. 16% în primul caz, respectiv 1% în cel de-al doilea. Tranzacţionarea titlurilor de valoare se face pe Bursa de Valori Bucureşti, respectiv, RASDAQ, piaţa secundara de tranzacţionare a titlurilor. Investirea banilor la bursa implică un grad mai mare de risc, dar poate aduce şi un câştig substanţial. Jucătorii la bursă sunt brokerii. La aceştia, sau la societăţi de brokeraj apelează şi persoanele care vor să-şi investească banii în acest mod.


Pe primele locuri

Cel mai mare venit net anual declarat de o persoană fizică pentru anul trecut nu este din Bucureşti, ci din judeţul Sibiu. Din declaraţia acestuia reiese că anul trecut a avut un venit net de 4,68 milioane euro obţinut din transferul titlurilor de valoare. Pe locul doi se află un bucureştean din sectorul 1 al Capitalei care a câştigat în 2010 2,8 milioane de euro din avocatură. Următorul clasat este din judeţul Olt cu un venit net declarat pentru 2010  de 2,69 mil. euro din alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi. Un alt avocat se află în top, de data aceasta din sectorul 5 al Capitalei, care a avut un venit net de 2,51 mil. euro. Pe locul cinci se află o persoană din judeţul Suceava care a realizat un venit net de 2,44 mil. euro din transferul titlurilor de valoare.


Ultimele locuri


La polul opus se află cei din județele Covasna, Botoşani, Sălaj, Dâmboviţa şi Neamţ. Un venit anual de 85.000 de euro a fost realizat de un notar din județul Covasna, care se află pe ultima poziție. Acesta a fost surclasat de un alt notar, din Botoşani, care a declarat un venit de 128.000 de euro. Aceştia amândoi au venituri mai mici decât un notar din Sălaj, care a câştigat 147.000 de euro anul trecut. Un venit mai mare decât al notarilor a fost declarat de un dâmboviţean, care lucrează în domeniul asistenţei medicale specializate, de 161.000 de euro.Un alt notar public, de data aceasta din judeţul Neamţ, a declarat un venit de 165.000 de euro.


Piaţa de capital în România

BVB este principalul operator de pe piaţa de capital românească. Companiile mari caută să fie listate pe piaţa de principală, care este BVB. Aceasta pentru că e o piaţă mai vizibilă şi le este mai uşor să atragă bani de la investitori decât să caute singure finanţări de la bănci. RASDAQ a apărut odată cu privatizarea în masă, pentru că pachetele legislative ale celebrelor «cuponiade» obligau orice firmă care intra în acest program să se listeze la Bursă. Astfel, firmele au fost forţate să se listeze, deşi nici nu intenţionau şi nici nu îndeplineau criteriile pentru a fi listate pe lista BVB. Practic, RASDAQ era o creaţie alternativă pentru firme mici şi foarte mici. Companiile mici sau medii nu au puterea financiară care să le permită să respecte regulile cerute de BVB, iar pentru ele există RASDAQ, care are reguli mai relaxate.

Comentarii

Ultimă oră