După restaurarea ceasurilor din turnul Bisericii Negre, Bisericii Sf. Treime şi Sf. Nicolae, dar şi a celui din Casa Sfatului, meşterul Zoltan Boer vrea să redea ticăitul mecanismului din Biserica fortificată din Ghimbav, scrie www.bzb.ro.
Meşterul ceasurilor. Braşoveanul Zoltan Boer, în vârstă de 74 de ani, se numără printre puţinii meşteri de ceasuri care au mai rămas în România. Orologiul de aici a fost adus din Munchen la 1870 şi obişnuia să bată sferturile de oră în cel mai vechi ceas din judeţul Braşov - datat 1591. Ultimul mecanism al ceasului a fost cumpărat în 1870, din Munchen, simultan cu mecanismele din turnul Bisericii Negre şi din Casa Sfatului. Limbile i-au încremenit însă în urmă cu 15 ani, fără ca nimeni să se mai încumete să-l repare.
Blestem gravat pe clopot. Mecanismele ceasului acţionau cele patru clopote din turn prin intermediul unor cabluri şi scripeţi agăţaţi de acoperiş. Ciocănelele loveau odată la un sfert de oră, apoi băteau din oră-n oră. În turn se află trei coplote de fontă şi unul de bronz. Clopotul de bronz, cel mai mic dintre cele patru, este cel mai vechi din judeţul Braşov, fiind datat 1591. Pe exterior are inscripţionat anul turnării şi un text în limba germană îi blesteamă pe aceia care ar îndrăzni să-l fure sau să-l distrugă.
Recondiţionate la ICA. Meşterul braşovean a demontat părţile uzate şi le-a trimis la ICA Ghimbav pentru a fi încărcate cu material. Ulterior, le va ajusta la faţa locului. Apoi, odată uns şi fixat mecanismul, clopotele vor răsuna la fel ca acum 100 de ani. Responsabil cu „ora exactă” va fi îngrijitorul clopotniţei, care va trebui să tragă greutăţile o dată la două zile.
Proiect finalizat la Casa Sfatului. Anul trecut, Zoltan Boer a montat şi noul mecanism al ceasului din Turnul Sfatului, care a fost adus dintr-un muzeu din Germania. Actualul orologiu acţioneazã cele douã clopote din turn, care bat la fiecare sfert de orã. Vechiul mecanism, produs în 1873, a funcţionat 133 de ani.