Sari la conținut

Absolvenţii de liceu sau cei ai studiilor superioare, care au absolvit în iunie 2011, mai au la dispoziţie doar o zi pentru a se înscrie în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, astfel încât să ia indemnizaţie de şomaj.

Tinerii care doresc să beneficieze de ajutorul de şomaj trebuie să se înscrie în 60 de zile de la absolvire. Cele 60 de zile se calculează de la data de 1 a lunii următoare absolvirii (nu de la data încheierii examenului de bacalaureat sau de licenţă), iar cum iulie are 31 de zile, termenul expiră astăzi. Cum anul acesta, cei din clasa a XII-a au încheiat cursurile la finele lui mai, este posibil ca pentru ei termenul să fi fost 30 iulie. Cuantumul indemnizaţiei de şomaj pentru absolvenţi reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă (anul acesta - 500 de lei), în vigoare la data stabilirii dreptului şi se acordă pe o perioadă de 6 luni.


Cerere pentru bani, în alte 30 de zile

Potrivit reprezentanţilor AJOFM Braşov, din 1 iulie, data de la care curge termenul de 60 de zile pentru înregistrare ca şomeri, peste 900 de absolvenţi braşoveni şi-au depus deja dosarul pentru a lua măcar bruma de ajutor de şomaj.

Înregistrarea absolvenţilor ca persoane în căutarea unui loc de muncă se realizează la sediul AJOFM Braşov din str. Lungă nr. 1A, camera 8, şi la toate punctele de lucru din localităţile Făgăraş, Codlea, Rupea, Râşnov, Zărneşti şi Săcele, în a căror rază teritorială îşi au domiciliu. Dosarul de înscriere trebuie să conţină, în copie şi original, actul de identitate, certificatul de naştere, cel de căsătorie (dacă este cazul), diploma sau adeverinţa de absolvire, precum şi o adeverinţă medicală. Reprezentanţii Agenţiei subliniază că indemnizaţia de şomaj se acordă, la cerere, cu actualizarea actelor depuse la dosar, în termen de 30 de zile de la expirarea celor 60, numai dacă solicitanţii nu şi-au găsit un loc de muncă.


Primă de încadrare. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi cei ai şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la AJOFM, sunt stimulaţi pentru a se angaja imediat după terminarea şcolii. Ei primesc, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, o primă neimpozabilă, egală cu valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării, acum fiind de 500 de lei. De menţionat este faptul că pentru a beneficia de respectiva primă de încadrare, termenul-limită este de 12 luni de la absolvire. De asemenea, cei care se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj primesc o sumă neimpozabilă, egală cu indemnizaţia de şomaj pe care ar fi primit-o până la expirarea perioadei de acordare, dacă nu s-ar fi angajat. De exemplu, dacă un absolvent face cerere pentru indemnizaţie de şomaj în septembrie şi se angajează din octombrie, primeşte maximum 1.800 de lei, după 12 luni de la data angajării.


3.500 de lei pentru mobilitate

Totodată, absolventul care, în perioada în care primeşte indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de domiciliul stabil, beneficiază de o primă din bugetul asigurărilor pentru şomaj egală cu de 2 ori valoarea indicatorului social de referinţă (1.000 de lei, acum), iar cei care îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de 7 ori valoarea indicatorului social de referinţă (adică 3.500 de lei).

Comentarii

Ultimă oră