Ministrul Dezvoltării va schimbă „Legea urbanismului”, astfel încât Elena Udrea să poată controla administrarea teritoriului întregii ţări. Conform proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, Udrea va avea ultimul cuvânt în aprobarea oricărui proiect de dezvoltare şi investiţii de pe teritoriul României.
Doar în semnătura Elenei Udrea. În noua formă a art. 18 din Legea 350/2001, ministrul dezvoltării are ca şi competenţă declararea unor zone ca fiind protejate, datorită valorii lor naturale, istorice, arhitecturale etc. Până când legea va fi modificată, aceste atribuţii aparţineau mai multor instituţii: Parlamentul (pentru rezervaţiile biosferei), Guvernul, pentru siturile de valoare internaţională, Ministerul Culturii şi Ministerul Mediului pentru siturile de valoare naţională sau autorităţile judeţene şi locale pentru siturile de importanţă judeţeană sau locală. Prin aceste modificări, ministrul Udrea va decide, cu o simplă semnătură, dacă o anumită zonă este suficient de importantă pentru a deveni rezervaţie naturală sau zonă construită protejată, sau dacă se poate trece la defrişări, exploatări miniere sau demolări de monumente istorice.
Arhitecţii şefi, nesubordonaţi autorităţilor locale. În schimb, conform proiectului noii ordonanţe, ministerul nu va mai exercita controlul privind aplicarea prevederilor cuprinse în documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism. Controlul va fi asigurat doar de Inspectoratul de Stat în Construcţii, precum şi de instituţia arhitectului-şef de judeţ. Astfel, obişnuitele încălcări ale legii de către baronii locali şi clientela politică, nu vor putea fi aruncate în spinarea Elenei Udrea. Arhitecţii-şefi vor fi nevoiţi să colaboreze permanent cu Ministerul Dezvoltării. Ei nu vor mai răspunde în faţa preşedinţilor de consilii judeţene sau a primarilor, proiectul prevăzând, în mod expres, că nu pot fi subordonaţi nici unui alt funcţionar public.
Fără deliberări în CL şi CJ. În acest moment, în coordonarea preşedinţilor consiliilor judeţene şi a primarilor de municipii funcţionează comisii tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism care au rol de avizare, expertizare tehnică şi consultanţă. Noul proiect dă acestor comisii doar un rol consultativ. Dacă acum legea prevede că avizele date de Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi de urbanism se supun deliberării şi aprobării consiliului judeţean, consiliului local, în noua formă a legii controlul legislativului local dispare.
PUZ-urile, iniţiate doar de arhitectul-şef. PUZ-urile nu vor mai putea fi iniţiate de investitori sau persoane fizice: în situaţia extinderii intravilanului localităţii, cu cel puţin 10.000 mp pentru funcţiuni de locuire sau cu cel puţin 5.000 mp pentru funcţiuni de servicii sau producţie. Practic, o persoană care deţine un teren mai mare de 3.000 de mp într-un oraş, pe care vrea să-l parceleze ca să îl vândă (ceea ce face necesar un PUZ), depinde de bunăvoinţa arhitectului-şef, care poate sau nu să inţieze un asemenea document de urbanism.
Practic, prin această ordonanţă, întreaga putere legată de proiectele de dezvoltare şi investiţii din ţară, va fi concentrată în mâinile Elenei Udrea.