Sari la conținut

TV2BV, o televiziune în care elevii braşoveni sunt «actorii» principali (galerie foto )

Zilele acestea a avut loc o premieră în învăţământul braşovean: inaugurarea oficială a studioului de televiziune şi presă şcolară, TV2BV, la Şcoala Generală Nr. 2 Diaconu Coresi din Braşov. Coordonaţi de prof. Avădanei Dumitru, jurnaliştii şcolari au primit, în funcţie de aptitudini şi competenţe, responsabilităţi pentru toate departamentele unei televiziuni adevărate (cameramani, sunetişti, reporteri, editori imagine, fotoreporteri, producători, moderatori).
„Sunt foarte mândră de ceea ce au reuşit aceşti elevi să facă. Studioul de televiziune din şcoala noastră devine o oportunitate de a spune cine suntem şi ce facem. Oferim elevilor noştri un spaţiu de afirmare publică unde îşi pot dezvolta şi cultiva iniţiativa, creativitatea, comunicarea.” afirmă directorul acestei şcoli, prof. Nicodin Mihaela.

Visează să lucreze la Microsoft. Studioul de televiziune şi presă şcolară TV2BV va avea transmisii doar pe internet, pe un site propriu www.tv2bv.com, conceput şi administrat de elevul Claudiu Dragomir din clasa a VIII a. La numai 14 ani el este performant în IT, producător, operator, editor imagine şi sunet, făcând parte din stuff-ul postului de televiziune.
Claudiu este un elev cu rezultate remercabile la învăţătură, un „brand” al şcolii. Pasionat încă din clasa a IV-a, ca orice copil, de jocurile pe calculator, a fost atras mai târziu de editarea fotografiilor şi de tehnologia ascunsă în  spatele programelor, softurilor, astfel încât, ca orice autodidact, a început să înveţe şi să le stăpânească tot mai bine. Visul lui este să ajungă să lucreze la o companie de talia Microsoft. Acordă mult timp şi face sacrificii ca orice performer pentru a-şi vedea visul împlinit. „Experienţa de acum probabil mă va marca pe viitor şi va fi un reper în decizia mea profesională. Îmi place ceea ce fac, mă atrage ca un magnet şi-mi doresc să fiu foarte bun în IT. Categoric, fiind foarte emotiv, agreez ideea de a lucra în spatele camerelor de luat vederi şi a microfoanelor. Cred că succesul TV2BV va veni lucrând ca o echipă în care fiecare îşi face foarte bine treaba.”, spune Claudiu.

Trei publicaţii online. Funcţionând ca un adevărat trust media, TV2BV va avea şi presă şcolară cu trei publicaţii online: Martor ocular, Fii voluntar şi Portret de elev. Lunar, echipele de redacţie formate din elevi şi profesori ai şcolii vor mediatiza proiectele şi evenimentele naţionale şi internaţionale ale şcolii, campaniile umanitare şi de voluntariat ecologic derulate la nivelul comunităţii locale, succesele elevilor cu performanţe la olimpiade, concursuri şcolare, în artă sau competiţii sportive. „Ne propunem astfel să aducem în faţa celei mai mari comunităţi gimnaziale braşovene, cu peste 1300 de elevi şi 100 de cadre didactice, modele autentice din rândul elevilor, dascălilor, părinţilor, care marchează viaţa şcolii în mod activ, prin creativitate, iniţiative şi responsabilitate.”, a spus Dragoş Artene, elev în cls.a VIII-a, membru în echipa TV2BV.

O altfel de televiziune.  „Lansarea Studioului de televiziune TV2BV al Şcolii Generale Nr. 2 a fost nu doar un eveniment pentru noi, oamenii şcolii, ci şi pentru comunitate. Poate că încă nu ne dăm seama ce înseamnă pentru noi toţi ca elevii să fie „actorii” principali ai unui post de televiziune. Nevoia de expresie, de afirmare a copiilor va genera, cu siguranţă, frământări şi transformări întru devenirea lor” a spus prof. Leşan Corina, redactorul şef al uneia dintre publicaţiile şcolare.
„Emoţia ne-a stăpânit pe toţi cei din şcoală, care am trăit intens fiecare moment al ridicării acestui obiectiv. Ne-am bucurat sincer când toţi cei prezenţi s-au arătat realmente impresionaţi şi încântaţi de aspectul final al studioului tv. Studioul de presă nu e o jucărie, e adevărat, e elegant, e dotat ca la carte cu aparatură profesională nouă! Urmează momentul glorios al lansării profesioniştilor, al ziariştilor adevăraţi, eleganţi, cultivaţi! Ar fi timpul unui alt început!”, afirma prof. Bodiu Adriana, redactor şef ce conduce o echipă de jurnalişti şcolari. „Dacă ar fi să schimb ceva în jurnalele de actualităţi atunci ar fi excluderea can-canurilor şi a scandalurilor televizate, fiind benefică promovarea valorilor autentice ca modele reale pentru formarea tinerei generaţii.” a mărturisit Sergiu Oglage, elev în cls. a VIII-a, reporter şi prezentator.
TV2BV va avea emisiuni lunare cu generice ca Portret de dascăl, Agenda culturală a şcolii, Jurnale de actualităţi, A fi părinte, Reporter de teren, Caleidoscop, Elevul de azi, cetăţeanul de mâine. Timp de o lună, elevii jurnalişti vor urma un training cu oameni de presă şi televiziune încercând să descopere cât mai multe secrete din profesia de jurnalist. „Vom reveni ca voluntari în studioul TV2BV în vacanţele şcolare pentru a-i învăţa pe ceilalţi colegi mai mici cum se face jurnalism şcolar” a spus Andrada Şuteu, elevă în clasa a VIII a.  „Intenţionăm să elaborăm în echipă un curs opţional de jurnalism şcolar ca o alternativă educaţională a elevilor.” a precizat prof. Avădanei Dumitru, managerul acestui proiect.

Premieră în învăţământul braşovean.  Echipa TV2BV are 25 de elevi şi 10 cadre didactice care lucrează ca voluntari în redacţiile de presă şi de televiziune. Echipa doreşte ca activitatea ei să devină un instrument puternic de PR al şcolii la nivelul comunităţii locale iar Şcoala Generală Nr. 2 Diaconu Coresi să se afle în topul şcolilor braşovene. „Suntem mândri că ne putem considera un exemplu de bună practică şi că am adus o nouă dimensiune europeană şcolii noastre” a spus prof. Avădanei Dumitru, managerul proiectului TV2BV. Echipa TV2BV a  avut numeroase întâlniri cu ziariştii consacraţi din presa braşoveană  sau posturile de televiziune locale. Elevii jurnalişti au acordat  interviuri posturilor de televiziune, presei scrise braşovene în care au  vorbit despre grila de emisiuni şi publicaţiile online pe care le vor  edita. Siguri pe ei şi bine documentaţi, micii jurnalişti au făcut faţă  cu brio demonstrând că jurnalismul şcolar nu este doar o pasiune de  moment, ci o opţiune pentru viitoarea lor carieră profesională. „Îmi  doresc ca peste zece ani să mă regăsiţi într-o televiziune naţională sau  locală, împlinită ca reporter ori ca realizator al unei emisiuni”,  afirmă Andreea Acatrinei, elevă în clasa a VIII a.

Comentarii

Ultimă oră