Sari la conținut

Pensiunile ecologice sunt soluţia preferată de tot mai mulţi turişti din mediul urban, sătui de aglomeraţie, calulatoare şi trafic, care vor să înlocuiască, pentru un week-end, automobilul cu sania trasă de cai, scrie www.green-report.ro într-un material care face un bilanţ al pensiunilor „eco” din România.

A obţinut „rândunica albastră”. Printre pensiunile, din diverse locuri ale ţării, nominalizate în material, este amintită şi Pensiunea Hermani din zona Branului. Pensiunea din Moeciu este certificată de Asociaţia de Turism Ecologic din România şi a obţinut distincţia „rândunica albastră“ de la organul de control german „Verträglich Reisen“ (Călătorii ecocompatibile). Preţul pentru o noapte de cazare începe de la 38 de euro, cu mic dejun (bufet) şi cină, formată din 3 feluri de mâncare. Carnea, laptele, ouăle sunt aduse de ţăranii din sat, iar făina este măcinată la moara de apa din comuna Vulcan.
Clienţi străini. Clienţii fideli ai pensiunii sunt mai ales expaţi din Bucureşti, angajaţi ai companiilor şi ambasadelor străine. „Pentru perioada de Paşte avem deja aproape toată casa rezervată. Cei mai multi turişti au mai fost la noi şi se întorc acum pentru sărbători. Mergem împreună la biserică, la slujbă, şi am pregătit o masă specială pentru Noaptea de Înviere”, spune Katharina Kurmes, de la pensiunea Hermani. Potrivit acesteia, în această perioadă turiţtii se mai pot plimba cu sania trasă de cai, serviciu ce-i costa 50 de lei pentru 30 de minute. Pentru iubitorii de animale se organizează excursii în pădure şi la rezervaţia de urşi din Zărneşti, care costă 60 de euro, sumă ce se împarte la numărul de vizitatori.

Românii vor să vadă natura din maşină. Potrivit Asociatiei de Eco Turism în România, (AER), costul mediu al unei zile de cazare cu 3 mese incluse şi servicii adiţionale se ridică la aproximativ 60-70 de euro/turist. Pe lângă cazare, turiştii străini folosesc, de regulă, şi alte servicii: mountainbiking, cicloturism, observarea păsărilor şi carnivorelor mari (în special urs), observarea urmelor de animale, tururi culturale, drumeţie, schi (schi de tură, nu de pârtie), echitaţie, speologie, etc. Datele AER mai arată ca cei mai multi turişti români sunt interesaţi în general de confort şi preferă forme pasive de petrecere a vacanţei. Românii preferă unităţile de cazare cu un grad ridicat de confort, în timp ce în ecoturism se pune accentul pe o calitate superioară a serviciilor. Turistul român este rareori dispus să depună vreun efort pentru a utiliza mijloace de transport nemotorizate sau chiar pentru o simplă plimbare în natură de câteva ore. În momentul de faţă, în România, sunt 22 de produse certificate în sistemul „Eco-Romania” (pensiuni şi circuite), iar alte câteva au intrat deja în procedura de certificare.

Comentarii

Ultimă oră